Клоните на хилядолетния бряст в центъра на Сливен бяха отрязани.

...
Клоните на хилядолетния бряст в центъра на Сливен бяха отрязани.
Коментари Харесай

Отрязаха клоните на хилядолетния бряст в центъра на Сливен

Клоните на хилядолетния бряст в центъра на Сливен бяха отрязани. Санитарната сеч на 20 ноември бе разпоредена от общината поради неприятното положение на дървото, нападнато от холандска болест. В резултат на това клоните му изсъхнаха, рисково надвиснаха и съставляват риск за минувачите, изключително при вятър. Освен сечта, планувано е и унищожаване на сухата кора по ствола, с цел да не се популяризира трахеомикозата, споделиха още от локалната администрация. Предприетите действия са по рекомендация на фитоспециалисти, които са дали в общината финален отчет за положението на дървото.

Стария бряст е един от знаците на Сливен. А наскоро се трансформира и в национална идея, откакто с поддръжката на българи в страната и чужбина завоюва състезанието на Европейски Съюз „Дърво на годината“. Интересен е фактът, че Стария бряст е част от герба на Сливен. Това съгласно познавачи на хералдиката е неповторим факт. Има гербове, в това число и на страни, в чиято символика участва присъщ растителен тип. Засега не е известно обаче в различен герб да участва някое съответно дърво.

За страдание, прогнозите за бъдещето му не са оптимистични, макар че през последните две-три години бяха изхарчени над 50 хил.лева от общината за проучване и лекуване. В същото време бяха отгледани фиданки от семената на бряста и те към този момент порастват в градинки на разнообразни места в Сливен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР