Клип в социалните мрежи с необезопасени деца, които се возят

...
Клип в социалните мрежи с необезопасени деца, които се возят
Коментари Харесай

Опасна екскурзия: Деца се возят в открита каросерия на бус

Клип в обществените мрежи с необезопасени деца, които се возят в открита каросерия на моторно транспортно средство, провокира отвращение и сложи въпроси спазени ли са разпоредбите за сигурност.

В живо лъчение в обществените мрежи на страницата на детска занималня в Пловдив потребителите виждат няколко деца и тяхната учителка, които се возят в задната, открита част на автомобил. От клипа се вижда, че поради неравния планински терен децата, на забележима възраст сред шест и 10 години, подскачат на седалките, на които са настанени. Видимо всички се забавляват.

Българска национална телевизия се свърза със притежателя на детската занималня, който ни изясни, че 24 деца са на лагер в Калофер и през днешния ден са изкачвали връх Ботев. Случката разясниха и експерти по пътна сигурност.

На живото лъчение в обществените мрежи попада юрист Екатерина Димитрова от София. Тя е възмутена от клипа и най-много от това, че децата не са обезопасени по никакъв метод.

" Клатушкат се очевидно, едното дете е седнало навръх височината на преградата, другите деца стояха на земята, и това момиче, което се вози с тях, неколкократно ги подканяше, ръцете долу, дръжте се крепко, дори на едно от момиченцата споделяше: дръжте се за одеялото. На децата им харесва да пътуват по този начин, само че по тази причина сме възрастни, с цел да може да преценим вярно какви са рисковете ", изясни юристът.

Собственикът на занималнята, който съпровожда децата в това пътешестване Румен Банков, изясни, че транспортът е единственият метод толкоз дребни деца да изкачат относително бързо дистанцията от Паниците до връх Ботев.

" Идеята е моя, да изкачим връх Ботев, разновидностите не са доста и най-логично е това да се случи с някакъв превоз, защото 24 магарета, мулета нямаше по какъв начин да намерим, взехме решение да е с джипове. Месец и половина преди този момент приказвах със собственичката на хотела, тя ми спомага. Ако знаех, че ще възникне този проблем, бих го направил с пет джипа, с цел да бъдат децата вътре навряни в същото време прелестно и да не видят нищо от природата. Скоростта, с която пътувахме, е айде да не кажа, в случай че бягахме, ще стигнем по-бързо ", разяснява Румен Банков.

От Института за пътна сигурност разясниха, че е неприемливо по този метод да се возят деца и приканиха институциите да се самосезират.

" От института ще желаяме да се създадат инспекции в цялата страна на такива зелени учебни заведения и детски занимални, тъй като това не е единствен случай, мисля, че на всички места се подхожда извънредно безконтролно при транспорта на деца ", съобщи Богдан Милков.

Едно от децата на лагера е дъщерята на Васка Гудова. Тя е била осведомена авансово за програмата на лагера.

" Видях излъчването онлайн, обикновено е децата да ги подканват да се държат, въпреки всичко подрусва, само че не виждам нищо притеснително. Не се тормозих, правили сме и различен път сходни сафарита отвън занималнята като семейство, такива са транспортите, това е прекарването, това е методът да достигнеш до малко налични места ", сподели Васка.

И другите родители били осведомени за метода на напредване, изясни Васка Гудова. Джиповете, с които са транспортирани децата към връх Ботев, са наети от локална компания, а до Калофер групата се е придвижила с огромен рейс.

Репортери: М. Хубинова, Р. Колева, М. Димитрова и Д. Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР