Клиниката по трансплантации в столичната Александровска болница става отделение за

...
Клиниката по трансплантации в столичната Александровска болница става отделение за
Коментари Харесай

Клиниката по трансплантации в Александровска болница става COVID отделение, пациенти на протест

Клиниката по трансплантации в столичната Александровска болница става поделение за заболели с COVID-19. Тя е единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани. Персоналът и пациентите ще бъдат трансферирани в пространствата на друга клиника..

От Българския пациентски конгрес незабавно сигнализираха, че тази смяна опонира на всички професионални и медицински правила. Според тях това заплашва живота на пациентите.

Александър Цолов е претърпял бъбречна трансплантация и в този момент се следи в тази клиника.

" Трансплантиран съм Испания преди 8 години, тъй като по това време малко трансплантации се правеха в България, и се наложи да диря помощ в чужбина. От предходната година се следя тук в България, в този единствен диспансер. Това е единственото място, на което можем да бъдем проследявани . Ние сме доста податливи на всевъзможни болести и когато ни смесят с други заболели, рискът е доста по-голям ", описа той пред bTV.

Според позицията на Александровска болница Клиниката по нефрология и трансплантация не стопира активността си.

Иван Димитров - ръководител на Български пациентски конгрес обаче дефинира това като геноцид . По думите му звена, в които се лекуват тежки хронични болести и хора с компроментиран имунитет, се трансформират в коронавирус отделения, а в цяла Европа сходни структури са обезпечени по този начин, че в тях да не се случва нищо сходно.

" Не знам за какво се прави това. В България всичко, когато става дума за опазване на здравето, се прави на парче и повече с политика, в сравнение с да се взема поради мнението на специалистите ", разяснява още Димитров пред БНР.

По думите му би трябвало да се прави здравна политика, основана на мнението на експертите, а не да се вкарва политиката в опазването на здравето.

" Covid-19 е вирус, не го отхвърляме, само че страната хвърля целия си запас само и единствено за лечението на пациенти с ковид. Починаха доста хронични пациенти през това време ", акцентира Димитров.

Организацията му е изпратила писма до всички държавни институции, в които изричат несъгласието си с преструктурирането на доста болнични отделения в Covid отделения.

" Хроничните пациенти стават заложници на ковид ", изрично съобщи той и посочи, че тяхното предложение е да бъдат основани 4 или 5 лечебни заведения единствено за лекуване на Covid-19, които да бъдат оборудвани със експерти и техника, с цел да не се стопира лекуването на хроничните пациенти.

Димитров съобщи, че ще сигнализират и европейските институции по тази причина , тъй като в България не се чува позицията им:

" Не единствено нас, а и нашите лекари и експерти, които ни следят ".

Пациенти са подготвени на протестни дейности , уточни още Димитров и изрече вяра страната да ги чуе, с цел да не се стигне до това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР