Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина"-Варна вече разполага с

...
Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина"-Варна вече разполага с
Коментари Харесай

УМБАЛ “Св. Марина” се сдоби с нова апаратура за миниинвазивна хирургия

Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „ Св. Марина "-Варна към този момент разполага с нова инсталация за миниинвазивна хирургия, обезпечена от МУ-Варна. Инвестицията е на стойност 583 000 лева Оборудването е на извънредно високо софтуерно равнище като инструментариум и като торакоскопска инсталация, оповестяват от лечебното заведение.

„ Модерната техология е значима и дълго чакана облага, тъй като това е цялото съоръжение, належащо, с цел да се направи идната стъпка в развиването на кардиохирургията, а точно минимално инвазивната хирургия да разрешава работа през дребен прорез на гръдната стена ", изясни проф. доктор Пламен Панайотов, началник клиника по Кардиохирургия УМБАЛ „ Св. Марина "-Варна.

Екипи на три лечебни заведения и Военновъздушни сили участваха в животоспасяваща интервенция на 7-годишно дете

Миниинвазивните способи в кардиохирургията разрешават реализиране на достъп през сечения от 8-9 см. за разлика от отворената кардиохирургия, при която на пациентите се вършат сечения от към 20-25 см., с цел да се обезпечи достъп до цялата гръдна клетка на пациента. Апаратурата за миниинвазивна хирургия обезпечава комфорт на хирурзите с извънредно положителната оптика, опцията да се употребяват камерите на трансдюсерите, високата резолюция на мониторите, както и с камерата на челото на хирурга, която предава изображението от кухините, в които той работи.

След осъществена намеса експертите имат опция да гледат записа от камерата, да проучват какво може да подобрят в техниката си и да създадат своите заключения, по какъв начин да ускорят процедурите, които правят. Получените изображения се предават на три монитора – един за хирурга, различен за перфузиониста и трети за асистентите, специализантите или за студентите, които следят. Изображенията се съхраняват в паметта на компютъра или на външно устройство за елементарно следене на историята на пациента. Ефектът върху пациентите е косвен.

Той се показва в по-кратките периоди на възобновяване, само че новата техника не редуцира работата на лекарите. Миниинвазивната хирургия изисква доста по-сериозно натоварване, по-голяма централизация на целия екип, защото се работи през достъп от 8-10см. и асистентът може да разчита само на това, което вижда на монитора. Проф. Панайотов прецизира, че екипът от хирурзи на клиниката по кардиохирургия е минал поетапно образование в чужбина и е квалифициран за въвеждане на минималноинвазивен метод в ежедневната си процедура.

Той възнамерява до няколко години в клиниката да се премине напълно към миниинвазивни интервенции на митрална и трикуспидална клапа. Това ще са новите процедури в необятното портфолио на клиниката, която тази година празнува 15 години от основаването си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР