Климатичните промени, интереси на конкретни кметове и опит за атака

...
Климатичните промени, интереси на конкретни кметове и опит за атака
Коментари Харесай

Борисов за водната криза: Виновни са кметовете и сушата

Климатичните промени, ползи на съответни кметове и опит за офанзива против властта – това са трите пояснения за проблемите с водоснабдяването у нас, които министър председателят Бойко Борисов даде пред публицисти в Перник. Градът е без обикновено водоснабдяване от месец и половина и в този момент стартират незабавни поправки на пречиствателни станции и водопроводи, с цел да може да се употребява дейно мъртвият размер на съвсем пресъхналия язовир „ Студена”.

През предходната седмица кметът на Ботевград Иван Гавалюгов разгласи, че в бент. „ Бебреш” (собственост на " Напоителни системи " ) има вода за още 40 дни и градът също може да се наложи да е във воден режим. Той направи този коментар след опит да бъде отхвърлен от поста, съгласно него – тъй като е засегнал ползите на „ фамилия Златеви” точно към водата от язовира.
Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов резервира поста си Общинската изборна комисия реши, че няма съображение за отстраняването му
„ Не го ли отстраниха?”, запита през днешния ден пред публицисти министър председателят Бойко Борисов. Той на няколко пъти беше запитан какво ще се прави за Ботевград, като първият му отговор беше (вероятно иронично) обвързван с атмосферните условия: „ Вие виждате ли, че е суша или не виждате? В Австралия починаха половин милион животни!”.

След това трансферира виновността към Гавалюгов: „ Защо не си е оправил ВиК? Той е стопанин на ВиК, кметът. (…) Кои кметове блокираха обединяването на ВиК (…) Ботевград, Кресна, Берковица кметовете съзнателно не желаеха да се влиза във ВиК сдруженията, да се окрупнят, да се употребяват европейски фондове. Могат през ВиК очевидно да вършат нещо… Що ми казваш преди 40 дни, що не ми казваш преди 1 година, че оставаш без вода?!”.

Зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков съобщи, че съгласно водното сдружение кметът на Ботевград не е прав и няма заплаха от режим. При потребност, обаче, ВиК в София област има спешен проект, който може да задейства.



Нямало заплаха и Шумен да остане без вода – макар повредите по водопроводните трасета и спадналото до 55% равнище на бент. „ Тича”. „ Имаме извънредно добър шеф на сдружението, количествата ще стигнат сигурно до пролетното снеготопене”, похвали го Нанков.
Окончателно – водата нараства от 1 януари Тя ще е най-скъпа в Шумен, а най-голямо нарастване ще усетят клиентите в Кърджали
Бойко Борисов заключи обстановката по следния метод: „ Върви един проект, че има в разнообразни градове водна рецесия, готвят се за февруари” (през 2013 година високите сметки за ток подвигнаха точно през февруари хиляди хора на митинг в цяла България и това смъкна от власт първото държавно управление на ГЕРБ – б.р.).

Вода газят, жадни вървят

Иначе, по време на инспекцията в пречиствателната станция на Перник през днешния ден стана ясно, че ремонтът на новото оборудване ще коства 3,2 млн. лева, а за остарялото ще са нужни още 2 млн. и парите ще дойдат от държавното управление. Започната е и работа по магистралния тръбопровод. Към момента към момента размерът понижава – в „ Студена” влизат под 200 литра вода в секунда при разход от над 250.

Амбицията е в околните седмици най-малко спешните поправки да бъдат приключени.

„ Сушата е най-големият проблем. Сушата в Делиормана надолу, в Шуменско, е чудовищна. Има места, където няма от кое място да се докара вода. Има други, в които вода газят, жадни вървят – Перник е един от тези градове. Около „ Студена” и теца е тресавище от течаща вода, не е отговорна сушата, отговорен е човекът”, разяснява Борисов.
Емил Караниколов: Работим за преодоляване на главните проблеми на ВиК Започва ремонтът на пречиствателната станция в Перник
Той добави, че е „ сърдит” на някогашните кмет и регионален шеф за това, че не са му споделили в точния момент, че язовирът пресъхва и по тази причина в този момент се постановат незабавни ограничения в изискванията на воден режим.

Премиерът изиска да се разбере какво е ставало през последните десетилетия в индустриалната зона на миньорския град, като уточни, че някои " по този начин са бързали да приватизират, че са приватизирали дружно с водопроводите ". Представител на " Стомана " обаче побърза да подчертае, че предприятието спомага на управляващите и няма общо с безводието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР