Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди,

...
Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди,
Коментари Харесай

Кленов сироп - полезен или вреден?

Кленовият сироп е известен натурален подсладител, за който се твърди, че е по-здравословен и хранителен от захарта.
Важно е обаче да разгледаме науката, която стои зад някои от тези изказвания.
Тази публикация изяснява дали кленовият сироп е здравословен или вреден.
Какво съставлява кленовият сироп? Кленовият сироп е сладостен сироп, който в Северна Америка се прави от сока на дърветата – захарен клен, червен клен, черен клен и ясенолистен явор а в Европа – от сока на остролистния клен. Често се употребява като добавка към палачинки, гофрети и сладолед, както и като съставна част в разнообразни тестени сладкиши, торти, бонбони и десерти. Истинският кленов сироп има лек дървесен привкус.
Голяма част от кленовия сироп се създава в Канада и Съединени американски щати. Кленовият сироп и захарният клен са знаци на Канада и на редица американски щати – като например Върмонт. Листът от захарен клен е национална емблема на Канада. Извън Северна Америка кленов сироп се добива и в Русия, където обаче се преработва сок от остролистен клен. Той се употребява в продължение на доста епохи в Северна Америка. Над 80% от международната доставка се създава в провинция Квебек в източната част на Канада.

В кленово дърво се пробива дупка, тъй че сокът му се излива в резервоар.
Сокът се вари, до момента в който по-голямата част от водата се изпари, оставяйки гъст, захарен сироп, който по-късно се филтрира, с цел да се отстранят примесите.
Крайният артикул може да се употребява за подслаждане на доста ястия.

Видове кленов сироп Има няколко разнообразни степени на кленов сироп, характеризиращ се с цвят, макар че класификацията може да варира в обособените страни.
В Съединени американски щати кленовият сироп се класифицира или като степен А, или като В, където степен А е в допълнение категоризиран в три групи - ярък кехлибар, междинен кехлибар и мрачен кехлибар, а степен B е най-тъмният разполагаем сироп.
По-тъмните сиропи се подготвят от сок, извлечен по-късно през сезона на прибиране на реколтата. Те имат по-силен кленов мирис и нормално се употребяват за печене, до момента в който по-леките се капят непосредствено върху храни като палачинки.
Когато купувате кленов сироп, не забравяйте да прочетете деликатно етикета. По този метод ще получите същински кленов сироп - освен сироп с ябълков мирис, който може да бъде зареден с рафинирана захар или високофруктозен царевичен сироп.
Хранителен състав Това, което отличава кленовия сироп от рафинираната захар, са неговите минерали и антиоксиданти.

- Калций: 7% от нужната дневна доза
- Калий: 6% от нужната дневна доза
- Желязо: 7% от нужната дневна доза
- Цинк: 28% от нужната дневна доза
- Манган: 165% от нужната дневна доза
Въпреки че кленовият сироп обезпечава обичайно количество от някои минерали, изключително манган и цинк, имайте поради, че той съдържа доста захар.
Кленовият сироп е към 2/3 захароза, или в една чаша от 80 мл. има към 60 грама захар. Консумирана в остатък, захарта може да е водеща причина за някои от най-големите здравни проблеми в света, в това число затлъстяване, диабет вид 2 и сърдечни болести.
Фактът, че кленовият сироп съдържа някои минерали, е  причина доста хора да го употребяват постоянно без да се замислят за високото наличие на захар.
В допълнение, високото наличие на захар може да повлияе на равнищата на кръвната ви захар - макар че кленов сироп може да бъде по-добър вид от елементарната захар в това отношение.
Гликемичният показател на кленовия сироп е към 54. За съпоставяне, трапезната захар има гликемичен показател към 65. Това значи, че кленов сироп покачва кръвната захар по-бавно от елементарната захар.

Смята се, че оксидативното увреждане, което се предизвиква от свободните радикали, е измежду механизмите, заставащи зад стареенето и доста болести.
Антиоксидантите могат да обезвреждат свободните радикали и да понижат окислителните увреждания, като евентуално понижават риска от някои болести.
Проучванията демонстрират, че кленовият сироп е заслужен източник на антиоксиданти. Проучване е разкрило 24 разнообразни антиоксиданти в кленовия сироп. По-тъмните сиропи като клас В доставят повече от тези потребни антиоксиданти, в сравнение с по-леките.
Въпреки това, общото наличие на антиоксиданти е към момента ниско спрямо огромните количества захар.
Едно изследване пресмята, че замяната на цялата рафинирана захар в една диета с различни подсладители като кленов сироп би нараснала общия ви банкет на антиоксиданти толкоз, колкото яденето на една порция ядки или плодове.
Ако би трябвало да отслабнете или да подобрите метаболитното си здраве, ще бъде по-добре да пропуснете подсладителите, а не да се занимавате с кленов сироп.

В кленовия сироп са следени голям брой евентуално потребни субстанции.
Някои от тези съединения не участват в кленовото дърво, вместо това се образува, когато сокът се вари, с цел да се образува сироп. Една от тях е квебекол, кръстен на провинция, произвеждаща клен Квебек.
Показано е, че дейните съединения в кленовия сироп оказват помощ за понижаване на растежа на раковите кафези и могат да забавят разграждането на въглехидратите в храносмилателния ви тракт.
Въпреки това, липсват човешки изследвания за потвърждаване на тези резултати върху здравето, открити в изследвания с епруветка.
Освен това, имайте поради, че множеството проучвания за кленов сироп - които постоянно са съпроводени от подвеждащи заглавия - се спонсорират от производителите на кленов сироп.

Заключение Въпреки че кленовият сироп съдържа някои хранителни субстанции и антиоксиданти, той също е с доста високо наличие на захар.
С голямо количество калории, кленовият сироп е доста неприятен източник на хранителни субстанции в съпоставяне със  зеленчуци, плодове и необработени скотски храни.
Замяната на рафинираната захар с чист, първокласен кленов сироп евентуално ще докара до чиста изгода за здравето, само че прибавянето ѝ към диетата ви просто ще утежни нещата.
Кленовият сироп е по-малко неприятна версия на захарта, сходно на кокосовата захар. Обективно не може да бъде етикетиран като здравословен.
Ако го консумирате, най-добре е да го вършиме умерено - както при всички подсладители.
източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР