Класическите начини на вербовка в полза на друга държава са

...
Класическите начини на вербовка в полза на друга държава са
Коментари Харесай

Кои са класическите начини на вербовка в полза на друга държава?

Класическите способи на вербовка в интерес на друга страна са няколко.

Те могат да са идейни подбуди, компромат или веществен аргументация, обясни за БТВ преподавателят по доктрина на разузнаването и контраразузнаването Бончо Асенов.

Според него всяка страна употребява сътрудници за въздействие.

„ Не са нужни тайни срещи. Просто този човек, който е русофил, американофил или туркофил се ангажира по друг метод като публицист, като началник на някаква фондация, само че води политика в интерес на разузнаващата държава”, показва Асенов.

„ Разделителната линия е кого държавното управление е оповестило за зложелател. Преди бяха западните страни, в този момент е Русия и опити да се афишират хора, че са сътрудници за шпионаж в интерес на Русия. Ето и в този момент избухва подобен скандал. Малко се удивлявам за какво. Какви цели се преследват – да се скапват връзките с Русия и да се спре АЕЦ „ Белене”, споделя още Асенов.

Според някогашният заместник-външен министър Милен Керемедчиев потреблението на жители и неправителствени организации за въздействие е измежду арсенала на службите от Студената война.

„ Ескалацията на напрежението сред Съединени американски щати и Русия и замерването с шпионски компромати доближава своя разцвет. Изтеглянето на разположение от Кремъл също се случва в днешните дни и съветски, и американските източници свързват това, което се случва в България с цялостното изостряне на спора сред Съединени американски щати и Русия в сигурността и шпионските интриги. (…) Съединени американски щати ще усилват натиска си освен към България, само че и към страните от Европа по отношение на съветското въздействие върху тях. Знаете – ескалирането на въздействието към Германия за „ Северен поток” и отношението им към „ Турски поток” и АЕЦ „ Белене” като метод на въздействие, тъй като Русия употребява енергийните източници за правене на политика”, разяснява Керемедчиев.

След обвиняването в шпионаж някогашният зам.-външен министър чака сериозна реакция от съветска страна.

Други случаи в историята

Първият шпионски скандал след Студената война се разгаря през 2001 година и е обвързван с някогашния боен шпионин Яни Янев.

Тогава той е арестуван, до момента в който се пробва да съобщи директория с документи пред съветското посолство у нас. С него е упрекната и началникът на секретна секция във военното министерство. Трима съветски дипломати, измежду които и военният аташе Ломакин са отзовани в Москва.

През 2009 Румъния арестува и осъди българина Петър Зикулов и румънеца Флорисел Аким за шпионаж в интерес на Украйна. Според изявления в румънската преса крайният получател на събираната от тях информация е била Русия.

В началото на 2019 година след абсурда с отравянето на Сергей Скрипал във Англия българските служби стартират следствие дали предприемачът Емилиян Гебрев също не е токсичен с „ Новичок” от представител на съветските служби. Към момента няма оповестени нови обстоятелства по следствието, макар че по него службите бяха изслушвани от отрасловата парламентарна комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР