Класическите датски сладкиши могат да бъдат или пълнени с плод,

...
Класическите датски сладкиши могат да бъдат или пълнени с плод,
Коментари Харесай

Кратка разходка из царството на Датски сладкиши

Класическите датски сладкиши могат да бъдат или пълнени с плод, или да са пикантни, или комбиниране от двете. Възможно е да ги извършите и с разнообразни типове сирена и зелени подправки. Най-често датските сладкиши се вършат във формата на въртележки, вятърни мелници и пликове, само че могат да се създадат и с размерите на пица, с цел да се нарежат на резени, когато се поднесат, или в дребни елегантни разновидности, които ще създадат усещане на гостите ви, в случай че ги поднесете със утринното кафе или следобедния чай.

Основно тесто

за към 450 грама тесто:

брашно - 225 г

олио - 25 мл

щипка сол

квас - 7 г

яйце - 1 бр. разбито

пудра захар - 25 г

краве масло - 150 г

Пресейте брашното със солта и прибавете олиото. Прибавете маята. Разбъркайте в сместа яйцето, 4 с.л. вода и пудрата захар. Замесете тесто. Месете, до момента в който стане безпрепятствено. Покрийте на стайна температура и оставете за към 15 мин.

Сложете маслото в огромен найлонов плик и го начукайте с точилка, с цел да стане блок, пълен към 12 мм.

Разточете тестото на квадрат със страна 28 см. Сложете маслото в центъра и прихлупете от горната страна двете страни на тестото, да се препокрият и да обхванат маслото.

Обърнете тестото на 90 градуса и препокрийте свободните краища, с цел да увиете маслото от всички страни. Запечатайте местата, където се срещат обособените елементи, като притиснете мощно с точилката. Разточете на линия с широчина 3 пъти по-голяма от дължината.

Сгънете на три, обърнете на 90 градуса, тъй че сгънатата затворена страна да ви идва отляво. Повторете разточването и прегъването минимум още два пъти, а в случай че маслото още се вижда на дебели линии - и трети път. Увийте в целофан и оставете в хладилника за 1/2 - 1 ч. сред всеки две разточвания, в случай че маслото дава признаци, че ще изтече.

Идеи за заряд

Бадеми: направете бадемово тесто, като разбиете дружно 50 г несолено краве масло, 75 г смлени бадеми, 2 жълтъка, 1 с.л. сметана, 20 г брашно, 75 г пудра захар и 1 ч.л. бренди.

Ябълка - запържете резени ябълка в масло и захар, до момента в който омекнат и покафенеят. Добавете щипка карамфилчета.

Кайсия: напълнете с кайсиев мармалад от цели плодове.

Череши: използвайте добре отцедени, консервирани тъмночервени череши, като ги поръсите с малко канела и карамфил.

Марципан: използвайте фино разточени пръчици или топчета марципан.

Яйчен крем - направете типичен яйчен крем.

Оформяне на датски сладкиши

Оформените сладкиши би трябвало да се поръсят със захар, да се намажат с мармалад или да им се постави глазура, откакто се опекат. Ако не желаете да ги украсявате по този начин, прибавете в допълнение 25 г захар към главното тесто. Разточете го, нарежете го квадрати със страна 10 см за всички форми като се изключи сплетените сладкиши.

Печете всички форми на 220 градуса за 15 мин.

Въртележки

Разточете тестото за датски сладкиши на правоъгълник 50 X 20 см. Поръсете с подправено масло (като объркате 75 г краве масло със също толкоз пудра захар и 3 ч.л. канела). Наръсете със стафиди.

Увийте на руло и нарежете напречно на резени, дебели 12 мм, сплескайте ги с точилка. Сложете в тава за печене и оставете да се надигнат (около 20 мин на стайна температура). Намажете леко с разрушено яйце и печете 15 мин на 220 градуса. Поръсете с глазура и украсете с озахарени череши, до момента в който печивото е още горещо.

Вихрушки

Действайте също както при въртележките, само че направете по-тънък тестен цилиндър. Нарежете на шпации 2.5 см. Печете като въртележките. Вихрушките би трябвало да са по-тестени и по-меки от въртележките.

Пликове

Сложете лют ябълков заряд в средата на тъничък квадрат тесто. Прегънете двата ъгъла, едвам покрият пълнежа, оставете другите два ъгъла непрегънати. Печете както въртележките.

Гребени

Сложете слой марципан върху едната страна на дребен тъничък правоъгълник тесто. Прегънете тестото от горната страна, запечатайте и нарежете зъби, съвсем да доближат до пълнежа. Прегънете малко, с цел да се отворят зъбите.

Звезди

Вземете дребен тъничък правоъгълник тесто и прережете с нож от всеки ъгъл към центъра. Прегънете по една точка от всеки ъгъл към средата. Сложете половин прясна кайсия в центъра.

Решетки

Намажете тестото, изрязано във форма, на квадрат с мармалад от касис, като оставите ненамазан борд. Прорежете центъра на втори квадрат тесто на линии, като оставите краищата несрязани. Сложете нарязания правоъгълник върху мармалада и запечатайте ръбовете.

Сплитки

Разточете тестото на тънки цилиндри и сплетете по три. Запечатайте краищата. Натъпчете топчета марципан в дупчиците на сплетеното тесто.

Глазури за датски сладкиши

• Поръсете захар върху датските сладкиши, откакто сте ги намазали с яйце;

• Използвайте тежка глазура (6 с.л захар на 1 с.л вода), с цел да намажете сладкишите преди печене;

• Намажете с разтопен мармалад по средата на времето за печене;

• Объркайте 100 г пудра захар на доста рядка паста с 2-3 ч.л вряла вода

Глазирайте сладкишите, до момента в който са още горещи;

• Намажете сладкишите със ярък мед;

• Объркайте разрушено яйце с 2 капки ванилова есенция. Намажете сладкишите преди печене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР