Класът на компактните кросоувъри е сред най-оспорваните на пазара и конкуренцията

...
Класът на компактните кросоувъри е сред най-оспорваните на пазара и конкуренцията
Коментари Харесай

Alfa Romeo най-после представи първия си сериен plug-in хибрид

Класът на компактните кросоувъри е измежду най-оспорваните на пазара и конкуренцията в него става все по-ожесточена. Всички водещи производители имат представители в този сегмент, а в този момент към тях се причислява още един модел – Alfa Romeo Tonale.

Този автомобил е доста значим за именитата италианска марка, чиято моделна гама сега е доста бедна. В нея влизат седанът Giulia и огромният SUV – Stelvio, само че техните продажби не са задоволителни, с цел да дадат финансово успокоение на компанията, която към този момент е част от Алианса Stellantis.

Самият Tonale бе показан като идея още напролет на 2019 година, само че стартирането на серийната версия беше забавено. Първоначално моделът беше върнат на дизайнерите на Alfa Romeo, защото не беше харесан от управлението. След това новият основен изпълнителен шеф на компанията Жан-Филип Импарато (французин, който пристигна от Peugeot) не остана удовлетворен от хибридната система на модела и той още веднъж беше върнат за доработка.

Премиерата беше планувана за 2021 година, само че още веднъж се провали, защото международната автомобилна промишленост беше връхлетяна от рецесията с микрочипове. Недостигът на електронни съставни елементи се отрази на концерна Stellantis, където избраха получените чипове да бъдат поставяни на към този момент подготвени модели, което докара до ново закъснение на Tonale.

В последна сметка всички проблеми са решени и серийната версия на втория кросоувър на Alfa Romeo е изцяло подготвена, а напълно скоро ще може и да се купува в Европа. В дизайна на Tonale няма изненади - автовмобилът е доста непосредствен до прототипа от преди 3 година Матричните фарове и LED-стоповете са леко увеличени, а изцяло предстоящо от компанията са се отказали от " скритите " дръжки на вратите, както и от камерите, заменящи страничните огледала, които правеха усещане при концептуалния модел

Tonale е построен върху осъвременената платформа на кросоувърите Jeep Renegade и Compass, с което окочнателно къса връзка с предходните модели на Alfa Romeo. Окачването е без значение, с адаптивни амортисьори. Размерите на кросоувъра са: дължина 4,53 м, широчина - 1,8, височина - 1,6, междуосие - 2,64.

Салонът на Tonale е измежду най-модерните в този клас. Още в базовия вид се оферират 12,3-инчов дигитален приборен панел и 10,25-инчов мултимедиен екран. Комплексът работи със личната операционна система Uconnect 5 с поддръжка на гласовия помощник Alexa, като предлага актуализации от разстояние и безжична връзка Apple CarPlay и Android Auto.

Tonale е първият plug-in (зареждащ се от електропреносната мрежа) хибрид в историята на Alfa Romeo, като се предлага със общоприетоо задвижване на всички колела (система Q4). Задвижващият елемент е от 1,3-литров бензинов турбомотор с 4 цилиндъра, електрически мотор със 122 к.с. на задната ос, 6-степенна автоматизирана скоростна кутия, и литиево-йонна батерия с потенциал 15,5 кВт/ч. Съвкупната мощ на системата е 275 к.с., като това е повече от предстоящото. Твърдеше се, че моделът ще развива 260 к.с.

Ускорението от 0 до 100 км/ч при тази версия на Tonale лишава 6,2 секунди, като в града кросоувърът може да се движи единствено на електричество в продължение на 80 км. В разбъркан цикъл пробегът е 60 км, а батерията се зарежда от домакински контакт за 2,5 часа. Водачът може да избира сред разнообразни режими на шофиране - единствено на ток, в хибридна версия, при която моторът и електромоторът работят според от изискванията на пътя и при оптималната продуктивност.

Кросоувърът ще се предлага и като " мек хибрид ", при който 1,5-литровия бензинов турбомотор с 4 цилиндъра развива мощ 130 к.с. и въртящ миг 240 Nm, а 48-волтовият електрически мотор, вграден в 7-степенната автоматизирана скоростна кутия дава още 20 к.с. и 55 Nm. Електрифицираната версия се предлага и в по-мощен вид, където развива 160 к.с.

Останалата гама от елементи е показана от 1,6-литров дизелов мотор със 130 к.с. и въртящ миг от 320 Nm, като тази версия е предно предаване и автоматизирана скоростна кутия. За Съединени американски щати е очакван и 2,0-литров бензинов турбомотор с 260 к.с. и 400 Nm.

Като всеки съвременен кросоувър Alfa Romeo Tonale също получава и дълъг лист от общоприети системи за сигурност. Той включва адаптивен круз-контрол, предизвестие за челен сблъсък с автоматизирано спешно прекъсване и различаване на пешеходци, поддържане на лентата, наблюдаване на мъртви зони и помощник за кръстосано придвижване. Автопилотът от равнище 2 ще се предлага като алтернатива.

В Европа продажбите на Alfa Romeo Tonale ще стартират през лятото, като следва да станат ясни и цените на модела.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР