Кито. По време на 30-та среща на страните по Монреалския

...
Кито. По време на 30-та среща на страните по Монреалския
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанаска Николова призова за мерки срещу нелегалната търговия с веществата, които рушат озоновия слой

Кито. По време на 30-та среща на страните по Монреалския протокол за веществата, които нарушават озоновия пласт (5-9 ноември 2018 г.) в град Кито, Еквадор, българската делегация показа информация за засилен напън от незаконната търговия с флуоровъглеводороди (HFC) от страните, които не са утвърдили Изменението от Кигали на протокола. Беше посочено, че вследствие на положителното взаимоотношение сред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Агенция „ Митници “ от началото на годината в България са арестувани над 7 тона HFC. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите .
Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова прикани Европейска комисия да предприеме дейности за подкрепяне на страните кандидат-членки в използването на европейски стандарти и положителни практики за надзор на търговията с HFC, както и да подкрепи бързата ратификация на Изменението от Кигали. „ Необходима е засилена съгласуваност и взаимна активност за битка с незаконната търговия “, акцентира зам.-министър Николова.
На форума беше подчертам забележителният принос на Монреалския протокол за ефикасното понижаване на използването и производството на озоноразрушаващите субстанции (с 98% по отношение на 1987 г.) като значим фактор за понижаване на отрицателните резултати върху околната среда и човешкото здраве.
Сред главните тематики на срещата бяха още идното от 01 януари 2019 година влизане в действие на Изменението от Кигали и подкрепяне на разрастващите се страни за предприемане на ранни дейности за понижаване използването на HFC. Участниците разискаха и използването на новаторски енергийноефективни решения за преход към хладилни сътрудници с невисок или нулев капацитет на световно стопляне. Форумът сложи тематиката за иницииране на взаимни дейности на страните за прекратяване случаите на незаконно произвеждане и приложимост на следените субстанции.
Монреалският протокол се смята за един от най-успешните модели на интернационалните съглашения за запазване на околната среда. Прилагането му има позитивно влияние върху здравето на хората, премахването на бедността, изменението на климата и отбраната на хранителната верига. На 01.05.2018 година България ратифицира последното изменение на протокола (Изменението от Кигали), с което удостовери своя ангажимент (поет с европейското законодателство от 2014 година – Регламент (ЕС) 517/2014 за флуорсъдържащи парникови газове) да понижи използването на флуоровъглеводороди (HFC) и по този метод да способства доста за отбраната на климата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР