Китайците смятат, че американците прилагат политиката на драстично сдържане на

...
Китайците смятат, че американците прилагат политиката на драстично сдържане на
Коментари Харесай

Китай втвърдява тона към САЩ, в Пекин вече говорят за война

Китайците считат, че американците ползват политиката на фрапантно въздържане на Китай в стратегическите и военните области. Затова рискът от боен конфликт сред двете сили е все по-голям
Външният министър Цин Ган предизвести, че Вашингтон е изправен пред вероятен спор, в случай че не промени нападателния си курс
Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс реагира с думите, че " Вашингтон желае да съжителства отговорно с Китай в границите на световната комерсиална и политическа система... "
Заради разногласието към Тайван и американските наказания против китайски компании от ден на ден наблюдаващи приказват за ескалираща деградация на китайско-американските отношения > Президентът на Китай Си Дзинпин упрекна Вашингтон, че се пробва да изолира страната му и да задържи нейното развиване. Си съобщи, че " водената от Съединени американски щати акция за въздържане и подтискане на Китай е донесла невиждани и съществени провокации ".
Само 48 часа по-късно външният министър на Китай Цин Ган изостри предизвестието, като сподели, че " Вашингтон е изправен пред вероятен спор, в случай че не промени курса си... "
Според Ши Инхонг - експерт по интернационалните връзки в пекинския университет Ренмин, формалната китайска позиция се е изострила след срещата на Си Дзинпин с Джо Байдън през ноември м.г. в Индонезия. Оттогава Вашингтон утвърди нови продажби на оръжия за Тайван, непрекъснато подлага на критика Пекин поради отношението му към Украйна и сложи още китайски компании в описи за наблюдаване на износа. Всички тези дейности Китай прави оценка като извънредно враждебни.
Ши Инхонг твърди: " Президентът Си и външният министър Цин приказваха с трагичен звук, само че казаното от тях е дълготрайната позиция на Китай. Пекин счита, че Съединени американски щати ползват политиката на фрапантно въздържане на Китай в стратегическите и военните области. Затова рискът от боен спор сред двете сили е все по-голям. "
В коридорите на Организация на обединените нации Цин Ган съобщи, че Тайван е първата алена линия на Китай, която Съединени американски щати не би трябвало да пресичат, решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.
Що се отнася до връзките с Русия, Китай би трябвало да развива тези връзки, защото светът става все по-турбулентен, добави Цин. " Надяваме се, че Европа, откакто претърпя тестването на украинската рецесия, може да си вземе поука от нея, да придобие същинска стратегическа автономност и да реализира стабилно развиване ", сподели китайският външен министър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР