Китайският външен министър Цин Ган каза днес на пресконференция в

...
Китайският външен министър Цин Ган каза днес на пресконференция в
Коментари Харесай

Китай с предупреждение към САЩ: Ако не променят политиката си, със сигурност ще има конфликт и конфронтация

Китайският външен министър Цин Ган сподели през днешния ден на конференция в коридорите на годишната сесия на китайския парламент, че Съединени американски щати са отговорни за възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин и добави, че в случай че не трансформират политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на връзките и " сигурно ще има спор и борба ", съобщи Българска телеграфна агенция. Министърът сподели, че Съединени американски щати следват пътя на угнетяване и въздържане на Китай вместо на конкуренцията.

По думите му неправилната политика на Съединени американски щати към Китай е " безразсъдна и хазартна ", а на карта са сложени фундаменталните ползи на двата народа и даже бъдещето на човечеството.

Цин сподели, че методът, по който Съединени американски щати са реагирали на случая с балона е породил дипломатическа рецесия, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата алена линия на Китай, която Съединени американски щати не би трябвало да пресичат, сподели министърът. Той добави, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин означи, че Китай си резервира правото да вземе всички нужни ограничения да реализира " обединяване " с Тайван - самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него.

Украинската рецесия наподобява е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължение и ескалация на спора, сподели още министърът. По думите му, " тази невидима ръка употребява Украйна в полза на избрани геополитически цели ".

" Конфликтът, глобите и натискът няма да решат казуса... Процесът на мирни договаряния би трябвало да стартира допустимо най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни би трябвало да бъдат зачитани ", сподели Цин.

" Китай не е страна в рецесията и не дава оръжия на никоя от страните в спора. Върху какво тогава се базират обвиняванията, глобите и заканите против Китай? Това е безусловно неприемливо ", сподели министърът.

Китай би трябвало да развива връзките си с Русия, защото светът става все по-турбулентен ", добави Цин.

Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от $ във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете страни би трябвало да употребяват тази валута, която преценяват, че е сигурна и надеждна.

Китайският първи посланик сподели, че рецесия като тази в Украйна не трябва да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на неуспех.

Китай напълно зачита правото на страните в Близкия изток да бъдат господари на ориста си и няма желание да запълва никакъв по този начин наименуван " вакуум ", сподели още Цин.

Китай ще продължи да пази справедливостта и да поддържа страните от района в устрема им да реализират политическо споразумяване на противоречивите въпроси посредством разговор и съвещания, добави китайският външен министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР