Китайският технологичен гигант Huawei е започнал тестове на новоразработен процесор,

...
Китайският технологичен гигант Huawei е започнал тестове на новоразработен процесор,
Коментари Харесай

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Китайският софтуерен колос Huawei е почнал проби на новоразработен процесор, в който не са вложени западни технологии, оповестява, като цитира свои източници. По този метод компанията търси метод да продължи да бъде световен фактор на пазара, откакто Съединени американски щати в допълнение стегнаха глобите и на практика я лишиха от достъп до вносни чипове.

Към момента не е ясно какви са характерностите на процесора и къде ще бъде употребен.

Предисторията

През 2019 година Huawei попадна под американските наказания поради връзките на компанията с китайското държавно управление и опасения, че нейното съоръжение има оставени " малки врати ", които дават опция за забранен достъп. Така компанията загуби пазарите си на телеком съоръжение, смарт телефоните ѝ пък останаха без услугите на Гугъл.

От 2020 година беше стеснен достъпът ѝ до технологии за разработка на мобилни процесори и това постави завършек на другояче добре представящата се фамилия Kirin.
 Технологична война: Съединени американски щати удря Huawei по нов метод
Технологична война: Съединени американски щати удря Huawei по нов метод

Това разгласява нов отчет

Последният удар пристигна наскоро - за Huawei стана невероятно да поръчва дори орязани версии на чиповете на компании като Qualcomm (които преди този момент предоставяха да вземем за пример своите топ модели Snapdragon без 5G модем).

Алтернативите в Китай

Китайската компания SMIC може да създава мобилни процесори, само че не по модерните под 10-милиметрови процеси, които подсигуряват висока продуктивност и икономична работа. Към момента Huawei поръчва там версия на своя остарял процесор Kirin 710, който към този момент е подобаващ само за устройства от най-ниския клас.
 Монопол: Нидерландската ASML, която доминира над световната промишленост за чипове
Монопол: Как една европейска компания доминира над световната промишленост за чипове

Tехнология, която употребяват най-големите играчи в промишлеността, е благосъстоятелност на ASML

Според наблюдаващи ще минат години, до момента в който локалната индустрия догони огромните имена в сектора като тайванската TSMC и корейската Samsung. Поне в случай че се резервира същото движение.

Взеха нещата в свои ръце

Главен фактор за догонването при чиповете са литографските технологии, които разрешават слагането на повече транзистори на единица повърхност. Холандската ASML единствена създава подобен вид съоръжение и не може да го доставя в Китай.

Още преди няколко месеца за патент на Huawei точно в региона на прецизната литография, като с технологията се занимават и разнообразни научно-изследователски институции в Китай. Според профилирани медии съществени средства се отделят и за технологии, които са кардинално разнообразни от прилаганите досега.
 Huawei влага $400 милиона в
Huawei влага $400 милиона в " облачни " технологии в страната максимален експортьор на нефт

Китайската компания ги предлага допълнително от 170 страни в света

" Huawei безшумно развиват локалната полупроводникова екосистема през последните година като опит за отговор на американските наказания, които лимитират достъпа ѝ до съвременни чипове. Тя е вложила в редица компании в границите на полупроводниковата снабдителна верига ", написа DigiTimes Asia.

Според Huawei Central през 2022 година развойният бюджет на компанията е бил 20,65 милиарда $ или 22,4% от приходите ѝ. Изграждат се нови индустриални центрове и се търсят локални и задгранични експерти по създаването и тестването на процесори, модеми и други.

Кога ще забележим резултати?

NikkeiAsia написа в собствен материал, че задачата на Huawei е допустимо най-бързо да може да изкара на пазара самостоятелни от западните чипове базови станции за телекоми, смарт телефони, системи за видеонаблюдение и за коли. За задачата цялата снабдителна верига ще бъде изменена.

Всичко това обаче може да стане в огромен мащаб единствено откакто литографският пробив на Huawei се трансформира в работещо съоръжение. Това не е елементарно - машините на ASML костват по над 150 млн. $ броя и съдържат по над 100 000 точно направени елементи.

Щом в Huawei към този момент имат първообраз, който да тестват, евентуално в околните месеци ще имат с какво да се похвалят на света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР