Китайският регулатор по въпросите на информационните технологии обяви, че чиповете

...
Китайският регулатор по въпросите на информационните технологии обяви, че чиповете
Коментари Харесай

Китай забрани използването на US чипове

Китайският регулатор по въпросите на осведомителните технологии разгласи, че чиповете на американската компания Micron Technology не са издържали неговата инспекция на сигурността и по тази причина ще бъде неразрешено влагането им в сериозната инфраструктура на страната, оповестяват международните организации.

Контекст : Ако горното ви звучи необичайно познато, то е тъй като към този момент повече от 10 години китайските компании като Huawei и ZTE се оказват забъркани в сходни сюжети в западните страни. Технологичният бранш в страната има мощни връзки с разнообразни държавни структури и това води до опасения, че продуктите му може да съдържат " малки врати ", посредством които да могат да се употребяват за шпионаж или за хакерски атаки.
 Micron Technology ще влага милиарди долари в произвеждане на чипове в Хирошима
Технологичен колос от Съединени американски щати ще влага милиарди долари в произвеждане на чипове в Хирошима

Това ще са най-съвременни чипове " 1-гама "

Пекин има мощно усложнен достъп до западни технологии за основаване на съвременни чипове, като се пробва да навакса с развиването на личен потенциал. Важни за задачата са локални компании като Yangtze Memory Technologies, която обаче попадна под ударите на американските управляващи и не може да купува избрани съставни елементи от Съединени американски щати.

Конкурент на Yangtze е точно Micron.

Детайли : " Проверката сподели, че продуктите на Micron имат съществени опасности във връзка с сигурността и по този начин заплашват сериозната осведомителна инфраструктура, веригите на доставки и националната сигурност на страната ", оповестиха от Китайската администрация на киберпространството.
 Micron Technology разгласи инвестиция за $40 милиарда за произвеждане на чипове в Съединени американски щати
Технологичен колос разгласи инвестиция за $40 милиарда за произвеждане на чипове в Съединени американски щати

Президентът Байдън подписа закон, който деблокира $52 милиарда дотации за производството на полупроводници в Съединени американски щати

Няма повече детайлности за откритото от регулатора.

Пекин има много обща формулировка на " сериозна осведомителна инфраструктура ", като това може да обхване браншове от превоза до финансите. Не е ясно какъв ще е обсегът на актуалната възбрана.
 Китай спря продажбите на американската Micron поради патентни права
Китай спря продажбите на американската Micron поради патентни права

Пореден епизод от комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати

Около 10% от оборота на Micron идва от Китай, само че множеството покупко-продажби са с други задгранични компании, които употребяват чиповете на компанията за артикули, които създават в страната. Предстои да се обясни дали и тази активност ще бъде наранена.

През 2018 година компанията още веднъж имаше конфликт с управляващите - поради патентни права.

Какво следва : През март тази година при старта на инспекцията от Micron оповестиха, че си сътрудничат с управляващите. След публикуването на решението от компанията показаха, че " чакат да стартират диалози с китайските управляващи " в опит да смъкват възбраната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР