Китайският проект отговаря на интересите на всички негови участнициКитай е

...
Китайският проект отговаря на интересите на всички негови участнициКитай е
Коментари Харесай

Инициативата „Един пояс, един път“ укрепва световната търговия: за срещата на върха на страните - партньори

Китайският план дава отговор на ползите на всички негови участници

Китай е готви хазаин на третия конгрес на интернационалната самодейност „ Един пояс, веднъж “ (BRI). В навечерието на срещата в КНР беше оповестена „ Бяла книга ” с икономическа статистика за междинните резултати от дейностите в границите на BRI. Експертната общественост в Китай проучва въздействието на самодейността върху разнообразни аспекти на международната политика и стопанска система, както и смисъла й за разнообразни райони.

Ван Венбин, представител на Министерството на външните работи на Китайската национална република, формулира основното значение на BRI от позиция на световното стабилно развиване като „... свиване на пропастта сред Севера и Юга и унищожаване на компликации в развиването... ”. Според китайската страна тези задания са незабавни за целия свят и китайската самодейност в действителност дава опция за тяхното решение.

Икономическото ядро на BRI и главният обект на вложения през цялото време са китайските инфраструктурни планове в разнообразни райони на света, само че най-вече в Евразия. Почти незабавно към тях започнаха да се построяват разнообразни планове за културно, просветително и научно съдействие сред КНР и страните, участващи в самодейността.

Те срещнаха страните по BRI с китайската просвета, история и обичаи, помогнаха за по-доброто схващане на Китай, създавайки другарска среда за китайския капитал и взаимни стопански планове с Китай. Но главният акцент към момента беше върху стопанската система и инфраструктурата, като други планове играеха поддържаща роля.

Разширяването на сухопътния превоз и логистичната инфраструктура в разнообразни райони на Евразия и света беше фундаментално належащо за КНР, с цел да поддържа високи темпове на напредък на износа на китайски артикули през втората половина на 10-те години и затова да поддържа същото високо равнище на напредък на китайската стопанска система.

Новите железопътни линии обезпечават по-добри връзки, а осъвременените китайски пристанища, в чието ръководство вземат участие китайски компании, подтикват търговията. И което е значимо, главният маршрут на „ Един пояс, веднъж “ минава през безвредните райони на Евразия, които не са под контрола на Съединените щати, които след втория мандат на Обама последователно преориентираха външнополитическите си доктрини към въздържане на Китай.

Огромните вложения на КНР в инфраструктурата на участниците в BRI дадоха подтик на локалната стопанска система, сътвориха работни места и усилиха данъчните заплащания към бюджетите на тези страни. Фактите демонстрират, че китайският план се е потвърдил като взаимноизгоден за всички участници в самодейността.

Показателен е образецът с китайско-европейската железопътна връзка. Водещият план на BRI отвори нови коридори за сухопътен превоз на евразийския континент и способства за цялостното развиване на Евразия през последното десетилетие.

От стартирането им през 2013 година товарните влакове Китай-Европа към този момент обслужват повече от 200 града в 25 европейски страни и повече от 100 града в 11 азиатски страни и райони. Те са направили 78 000 автобуса през последните 10 години и са изпратили товари на стойност над 340 милиарда $ в 7,4 милиона общоприети контейнера.

На територията на Китай, като част от маршрута Китай-Европа, има няколко врата за тръгване на товарни влакове, а тяхното натоварване демонстрира голям и непрестанно разширяващ се товарен поток през територията на Русия. Една от главните такива точки, Еренхот в самостоятелния район Вътрешна Монголия в Северен Китай, е обслужила повече от 13 000 пътувания с товарен трен по този маршрут от 2013 година насам и е обслужила повече от 2500 пътувания тази година.

Друго такова пристанище е Сиан, административен център на провинцията. Шанси. На 28 септември бе изпратен влакът до Москва на неговото 20 000-но пътешестване, откогато влезе в употреба на 11 ноември 2013 година Към 28 септември броят на заминаващите влакове от Сиан се е нараснал с 29,7% на годишна база, а размерът на трафика е достигнал 3,5 милиона тона, което е нарастване от 34,7% на годишна база.

Интензивността на натоварването по този маршрут се потвърждава от цифрите: приблизително по него се движат към 15 влака на ден с периодичност на тръгване или идване на гарата на интернационалното пристанище Сиан на всеки 1 час 40 минути.

Изграждането на директни китайски търговски пътища през територията на страните, участващи в BRI и сътрудниците по плана, форсира оборота на стоките и надлежно понижава тяхната цена както за промишлените предприятия, по този начин и за крайните консуматори.

Например, в предишното са били нужни повече от 10 дни за изпращане на артикули от Сиан до пристанище Хоргос в Синцзян (района на Китай, граничещ с Казахстан) и по-късно превозването им по шосе до Казахстан, като всичко това лишава общо повече от 20 дни. Сега влаковете до Централна Европа и назад доставят артикули за 6 дни. Съответно, първичната цена за превозване на резервоар беше повече от 100 000 юана, само че в този момент коства към 50 000 юана.

В резултат на това товарните влакове Китай-Европа подсигуряват стабилността на интернационалната верига за произвеждане и доставка.

За обслужване на комерсиалния път Китай-Европа в Китай се вкарват нови изходящи пристанища. В края на август товарен трен от град Джанджиакоу (севернокитайската провинция Хъбей) беше изпратен на първия си експериментален автобус. Очаква се до 15 дни да дойде в узбекската столица Ташкент.

В Европа благодарение на Китай е издигната железопътната линия Будапеща-Белград, която е от главно значение за икономическото развиване на Сърбия и Балканите като цяло.

Друг образец е гръцкото пристанище Пирея. Инвестициите на Китай в модернизирането и разширението на пристанището го трансфораха в един от най-важните центрове за прекачване в Средиземно море. В момента пристанището на Пирея е 24-то по величина контейнерно пристанище в света, четвъртото по величина в Европа и най-голямото в източното Средиземноморие. Развитието на пристанището беше огромен подтик за гръцката стопанска система.

Железопътна мрежа се построява и в Азия и в прилежащите на Китай страни. Железопътната линия Китай-Лаос сполучливо обслужва двустранната търговия; Високоскоростната железница Джакарта-Бандунг към този момент генерира доходи.

Морската мрежа за мореплаване на Пътя на коприната дава услуги за търговия, и то освен с китайски артикули, по целия свят. По морските търговски пътища КНР модернизира и построи пристанища и терминали.

Икономическото развиване на съседите на нашата страна, в това число членовете на ЕАЕС, и възходящата кредитоспособност на техните пазари уголемяват опциите за съветски артикули и вложения. И тук главната задача пред страната ни е да се възползваме оптимално от опциите на китайския план.

Трансевразийските сухопътни пътища минават и през Русия. Новата пътна инфраструктура, която се основава в Русия за обслужване на маршрутите „ Един пояс, веднъж “, е спомагателен тласък за икономическото развиване на разнообразни съветски райони.

Обобщавайки междинните резултати от 10-ата годишнина на самодейността „ Един пояс, веднъж “, КНР счита, че взаимосвързаната конструкция от „ шест коридора, шест маршрута и доста страни и пристанища “ е като цяло образувана.

Инициативата BRI е осъществила повече от 3000 плана за съдействие, в това число планове за подкрепяне на препитанието на най-бедните хора. Световната банка пресмята, че до 2030 година вложенията, свързани с BRI, ще оказват помощ за изваждането на 7,6 милиона души от последна беднотия и 32 милиона от умерена беднотия.

Разбира се, не всички държавни управления бяха еднообразно ефикасни в улавянето на възможността; на някои места това беше възпрепятствано от извънконтролна корупция, на други от неефективни стопански политики, на трети самите държавни управления, както в Малайзия, присъединяване си в обособени планове на BRI, без да се отхвърлят от тях изцяло.

Някои страни управляваха неприятно китайските заеми, погрешно приоритизираха вложенията и задлъжняха. Но тези последствия не са свързани с големите благоприятни условия, които китайската самодейност сътвори. Западът в този момент построява своите осведомителни и психически интервенции, с цел да дискредитира BRI по тези проблеми.

Фактът, че даже планове, които доста ускориха районното икономическо съдействие, в началото бяха посрещнати със песимизъм и рецензия от европейските политици, е явен образец за това какъв брой политизирано е отношението на Европа към плана BRI. Опитът демонстрира, че самодейността „ Един пояс, веднъж “ отваря благоприятни условия за развиване в Европа.

Китай на идният конгрес на самодейността „ Един пояс, веднъж “ проучва насъбрания опит и дружно с участниците и сътрудниците възнамерява бъдещо съдействие. В изискванията, когато Съединени американски щати, в устрема си да възстановят своята надмощие, в действителност унищожават международната търговия, това е изключително значимо.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР