Китайският президент Си Цзинпин призова за отхвърлянето на хегемонията в

...
Коментари Харесай

Китай призова за по-справедлив световен ред, ще си партнира със САЩ за климата

Китайският президент Си Цзинпин прикани за отхвърлянето на хегемонията в международен мащаб на фона на възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин. По време на годишната конференция в Боао, азиатската опция на икономическия конгрес в Давос, той подлага на критика напъните на някои страни да " построяват бариери " и " разединяват ", които съгласно думите му ще навредят на всички. Китай от дълго време приканва за промени в световната система на ръководство за отразяване на другите вероятности и полезности от интернационалната общественост, оповестява Reuters.

Китай неведнъж е влизал в борба най-много със Съединени американски щати по редица въпроси - от спазването на човешки права до икономическото въздействие на Пекин върху други страни. Президентът Си съобщи по време на конференцията, че една огромна страна би трябвало да се държи като такава, като демонстрира, че поема повече отговорности. Въпреки че в речта си Си Цзинпин не назова избрана страна, скорошните изказвания на китайските управляващи ясно демонстрират, че става дума за Съединени американски щати.

В петък американският президент Джо Байдън организира първата си среща онлайн в Белия дом - тя беше с японския министър-председател Йошихиде Суга, по време на която Китай беше основната тематика. Двамата водачи обявиха, че споделят съществени терзания по отношение на злоупотребите с човешки права в Хонконг и района Синдзян, където по думите на Вашингтон Пекин прави тенденциозен геноцид против мюсюлманските уйгури. Китай продължава да отхвърля сходни злоупотреби. Двете страни оповестиха, че ще разширят икономическото си съдействие и ще влагат взаимно в области като 5G технологията, изкуствения разсъдък, веригите за доставки и други.

Докато администрацията на Байдън интензивно търси други демократични съдружници, с цел да ускори позицията си против Китай, Пекин се стреми да укрепи взаимоотношенията си с автократични сътрудници и стопански подвластните си съседи в Югоизточна Азия. Китайски представители на форума в Боао потвърдиха уговорката на Пекин към свободната търговия. Търговските практики на Китай бяха фокуса на митническата война сред Пекин и администрацията на президента Тръмп, а на форума китайските управляващи оповестиха, че страната не се опасява от съперниците си.
Споделени ползи
Въпреки непрекъснатата борба сред Вашингтон и Пекин, двете страни преоткриха общ интерес в битката с климатичните промени. Преди седмица от Съединени американски щати изпратиха Джон Кери за диалог с китайските управляващи по тематиката. Това беше първото посещаване на американски върховен чиновник от назначението на Джо Байдън насам. Двете страни се споразумяха за съответни дейности за понижаване на излъчванията в идващите 10 години, припомняйки историческия си принос за " създаването, приемането и подписването и влизането в действие на Парижкото съглашение за климата ". Едно от първите неща, с които се зае Байдън след встъпването в служба, беше да върне Съединени американски щати назад в съглашението, откакто предшественикът му Тръмп отдръпна страната от него, обявявайки измененията в климата за неистини.

При всички случаи, обещанието за взаимна работа на Китай и Съединени американски щати, което последва двудневни срещи в Шанхай, е сигнал, че климатичните промени ще бъдат рядко срещана област на съдействие в подтекста на обтегнатите им връзки, написа FinancialTimes.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР