Китайският президент Си Цзинпин определи днес ситуацията в Украйна като

...
Китайският президент Си Цзинпин определи днес ситуацията в Украйна като
Коментари Харесай

Си Цзинпин призова за максимална сдържаност в Украйна

Китайският президент Си Цзинпин дефинира през днешния ден обстановката в Украйна като тревожна и прикани за „ оптималната въздържаност “. Приоритет би трябвало да бъде предотвратяването на опцията обстановката да излезе отвън надзор, прикани той, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Китайският президент сподели това по време на видеоконферентен диалог

с френския си сътрудник Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Си съобщи, че трите страни би трябвало дружно да поддържат провеждането на мирни договаряния сред Русия и Украйна.

Шолц и Макрон се обърнаха към китайския президент, с цел да се опитат да реализират прогрес

в дипломатическите старания за преустановяване на войната, отбелязва ДПА.

Китай остава „ стратегически сътрудник “ на Русия ,

както ясно съобщи през вчерашния ден външният министър Ван И. Пекин отхвърля да осъди нашествието, отбелязва ДПА.

Китай се въздържа при гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за наказание на съветското нахлуване против Украйна. Преди днешната видеоконференция Макрон акцентира, че това въпреки всичко е позитивен знак.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян приказва през днешния ден пред публицисти в Пекин, само че беше много въздържан и не навлезе в конкретика във връзка с очакванията, че с помощта на въздействието си върху Русия Китай би могъл да играе посредническа роля.

Китай поддържа всички дипломатически старания, които оказват помощ за спокойно решение , ограничи се да каже той.

"Бихме желали да изиграем градивна роля за поощряване на мирни договаряния и, когато е нужно, ще работим с интернационалната общественост, с цел да изпълним посредничеството дружно с нея “, добави Чжао.

Чуждестранни специалисти обаче показват, че със своята демонстративна поддръжка за Русия Китай в действителност не е безпристрастен

и затова не е подобаващ за медиатор.

Освен това китайски експерти отхвърлиха в държавни медии опцията за ходатайство на Китай с аргумента, че Западът му няма доверие и първо би трябвало да спре „ порочните си акции “ против страната.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР