Китайският президент Си Дзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация

...
Китайският президент Си Дзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация
Коментари Харесай

Си приветства „стария приятел“ Кисинджър: За пореден път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът

Китайският президент Си Дзинпин съобщи пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, че " старите другари " като него в никакъв случай няма да бъдат забравени, с което придаде по-непринуден звук на срещата им в китайската столица на фона на напъните на Пекин и Вашингтон да заздравят влошените си връзки, съобщи Ройтерс.

" За следващ път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът накъде да продължат и за следващ път двете страни би трябвало да създадат избор ", сподели Си на 100-годишния някогашен американски посланик. 

Кисинджър изигра основна дипломатическа роля за нормализирането на връзките сред Вашингтон и Пекин през 70-те години на предишния век, когато беше държавен секретар (1973-1977 г.) и консултант по националната сигурност (1969-1975 г.) в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. " Китайският народ в никакъв случай не не помни старите си другари, а китайско-американските връзки постоянно ще бъдат свързани с името на Хенри Кисинджър ", сподели Си на Кисинджър по време на срещата им в държавната къща за посетители в Пекин, където постоянно се одобряват високопоставените задгранични посетители.

Кисинджър, който се употребява с огромно почитание в Китай даже и откакто напусна поста си, съобщи, че е признателен на Пекин, че е провел срещата точно в постройката, в която за първи път се е срещнал с китайски водач.

" Отношенията сред нашите две страни са от голяма важност за международния мир и напредъка за човешкото общество ", съобщи дългогодишният американски посланик, представен от държавната Китайска централна телевизия.

Посещението му в Китай, се случва в миг, когато двете суперсили поемат курс към прекъсване на по-нататъшното разтягане на връзките им, които към този момент са достигнали исторически спад. 

" Китай е подготвен да изследва дружно със Съединени американски щати верният път за съгласие сред двете страни и за поощряване на постоянния прогрес на китайско-американските връзки ", съобщи Си.

Напрежението сред двете най-големи стопански системи в света се ускори по редица въпроси, в това число и войната в Украйна, Тайван и комерсиалните ограничавания.

Като част от напъните на Вашингтон да възвърне каналите си за връзка, през вчерашния ден специфичният делегат на Съединени американски щати за климата Джон Кери завърши визитата си в Китай, което последва продължителните диалози с Пекин за битката с изменението на климата.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън бе на посещаване в Пекин през предишния месец. 

Кисинджър се срещна и с най-високопоставеният китайски посланик Ван И и с китайският министър на защитата Ли Шанфу по време на визитата си в Китай.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР