Китайският посланик във Вашингтон Се Фън заяви, че през последните

...
Китайският посланик във Вашингтон Се Фън заяви, че през последните
Коментари Харесай

Китай протестира срещу разпитите и депортирането на негови студенти при влизане в САЩ

Китайският дипломат във Вашингтон Се Фън съобщи, че през последните няколко месеца на десетки китайци, притежаващи годни визи, е било отказано влизане в страната, когато са се прибирали в учебно заведение от пътешестване в чужбина или са посещавали родственици в Китай, гласи обява на уеб страницата на китайското посолство.

" Когато кацнат на летището, ги чака осемчасов разпит от чиновници, които им не разрешават да се свързват с родителите си, насочат неоснователни обвинявания против тях и даже ги репатрират наложително и им не разрешават влизането ", сподели той в неделя на събитие в посолството, отдадено на обмена на студенти. " Това е безусловно недопустимо. "

Протестът идва в миг, когато Съединени американски щати и Китай се пробват да усилят студентския и различен продан, с цел да укрепят връзките си, които през последните години се трансфораха в борба във връзка с търговията, технологиите, правата на индивида и най-много бъдещата посока на развиване на света.

Близо 290 000 китайски студенти се образоват в Съединени американски щати, което е към една трета от задграничните студенти в страната, се показва в известието на посолството. Китай има повече от 1,3 милиона студенти, които учат в чужбина, повече от всяка друга страна, се споделя в известието.

В настрана онлайн изказване посолството на Китай съобщи, че публично е уведомило държавното управление на Съединени американски щати по отношение на отношението към студентите, идващи на летище " Дълес " във Вашингтон, окръг Колумбия.В изказването се припомня на китайските студенти да бъдат деликатни, когато влизат през летището.

Не беше ясно дали мненията на Се се отнасят единствено за случаите на летище " Дълес " или и на други входни пунктове, показва АП.

Китайските държавни медии оповестиха за най-малко три случая от ноември насам на летище " Дълес ", при които китайски студенти са изгубили годните си студентски визи, получили са петгодишна възбрана за влизане и са били репатрирани след дълги часове на разпити,

Те са били питани дали образованието им е финансирано от китайското държавно управление, дали са членове на Китайската комунистическа партия или на нейната младежка организация и дали проучванията им са свързани с китайското държавно управление, китайските военни или основни държавни лаборатории. Студентите са се насочили надлежно към Националния институт по рака, Йейлския университет и Университета в Мериленд.

Според известия в държавните медии от ноември насам са били репатрирани минимум осем китайци, влезнали в Съединени американски щати с годни документи.

Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати и американското посолство в Пекин не са дали отговор на молбите за коментар, показва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР