Китайският лидер Си Дзинпин имаше едно основно послание към френския

...

Пекин се стреми да избегне по-нататъшното попадане на ЕС под влиянието на САЩ в момент, когато Белият дом провежда по-настъпателна политика, за да се противопостави на геополитическата и военната сила на Китай.

Едногодишната война на Русия срещу Украйна укрепи съюза между Европа и САЩ, разтърси световната търговия, даде нов тласък на НАТО и принуди правителствата да се замислят какво още може внезапно да се обърка в световните дела. Това не е добре дошло в Пекин, който все още гледа на Вашингтон като на свой стратегически враг.

Тази седмица китайската контраофанзива се ускори и започна да действа с чар. Си посрещна Макрон в най-величествената обстановка в Голямата зала на народа в Пекин, заедно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това рязко контрастираше с настоящите усилия на Китай да държи на разстояние висши американски служители, особено след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени пътуването си до Пекин по време на драмата с шпионския балон по-рано тази година.

Както американските, така и китайските служители знаят, че политиката на Европа спрямо Пекин далеч не е уредена. Това е възможност и риск и за двете страни. През последните месеци американски официални лица предупредиха за готовността на Китай да изпрати оръжия на Русия и говориха за опасностите от разрешаването на неограничен достъп на китайски технологични компании до европейските пазари, с известен успех.

На TikTok, която в крайна сметка е китайска собственост, беше забранен достъпът до правителствени и административни телефони на редица места в Европа, включително в институциите на ЕС в Брюксел. Американският натиск също така накара холандците да въведат нов експортен контрол върху продажбите на модерно полупроводниково оборудване за Китай.

Въпреки това, дори Фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, отхвърли идеята за пълно отделяне на Европа от китайската икономика. От гледна точка на Пекин това е още една съществена разлика от враждебната търговска среда, насърчавана от САЩ.

Само тази седмица 36 китайски и френски предприятия подписаха нови сделки пред Макрон и Си, което според китайските държавни медии е знак за "не намаляващото доверие на европейските предприятия в китайския пазар".

През последните няколко години европейските лидери са все по-скептични към траекторията на Китай, изразявайки тревога от начина, по който Пекин се справя с пандемията от коронавирус, отношението към протестиращите в Хонконг и уйгурските мюсюлмани в Синдзян, както и от китайските санкции срещу европейски политици и военните заплахи срещу Тайван.

След това Си и Владимир Путин обявиха партньорство "без граници" само няколко дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Докато Западът разгръщаше строги санкции срещу Москва, Китай стана последната голяма икономика, която все още се интересуваше от поддържането - и разширяването - на търговските връзки с Русия. Това шокира много западни служители и провокира ожесточен дебат в Европа за това как да се накаже Пекин и докъде да се оттегли от китайската търговия.

Пекин видя в Макрон естествения партньор, който може да помогне да се избегне рязкото влошаване на отношенията между ЕС и Китай, особено след като Ангела Меркел - предишният му фаворит - вече не е канцлер на Германия.

Готовността на Макрон да се ангажира с когото и да било - включително много критикуваните му контакти с Путин преди войната му в Украйна - го направи особено привлекателен, тъй като Пекин се опитваше да вбие клин между европейската и американската стратегия по отношение на Китай.

Не заемане на страна

"Много се радвам, че споделяме много идентични или сходни възгледи по китайско-френски, китайско-европейски, международни и регионални въпроси", казал Си на Макрон на чаша чай в петък в южния мегаполис Гуанджоу, според китайската държавна медия Синхуа.

Стратегическата автономия, която е акцент във френската външна политика, е любима на Китай, който вижда в това понятие доказателство за отдалечаването на Европа от САЩ. От своя страна Макрон казал на Си ден по-рано, че Франция насърчава "европейската стратегическа автономия", не харесва "блоковата конфронтация" и вярва, че трябва да се справя сама. "?15:10:39" class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Китайският лидер Си Дзинпин имаше едно основно послание към френския" onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

Политико: Защо Китай иска Макр | BGNES

Китайският водач Си Дзинпин имаше едно главно обръщение към френския си сътрудник Еманюел Макрон, който го посети тази седмица: Не позволявайте на Европа да бъде въвлечена в играта на Америка.

Пекин се стреми да избегне по-нататъшното попадане на Европейски Съюз под въздействието на Съединени американски щати в миг, когато Белият дом организира по-настъпателна политика, с цел да се опълчи на геополитическата и военната мощ на Китай.

Едногодишната война на Русия против Украйна укрепи съюза сред Европа и Съединени американски щати, раздруса международната търговия, даде нов подтик на НАТО и принуди държавните управления да се замислят какво още може ненадейно да се обърка в международните каузи. Това не е добре пристигнало в Пекин, който към момента гледа на Вашингтон като на собствен стратегически зложелател.

Тази седмица китайската контраатака се форсира и стартира да работи с сексапил. Си посрещна Макрон в най-величествената конюнктура в Голямата зала на народа в Пекин, дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това внезапно контрастираше с актуалните старания на Китай да държи на разстояние висши американски чиновници, изключително откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен анулира пътуването си до Пекин по време на драмата с шпионския балон по-рано тази година.

Както американските, по този начин и китайските чиновници знаят, че политиката на Европа по отношение на Пекин надалеч не е уредена. Това е опция и риск и за двете страни. През последните месеци американски публични лица предизвестиха за готовността на Китай да изпрати оръжия на Русия и приказваха за заплахите от разрешаването на безграничен достъп на китайски софтуерни компании до европейските пазари, с прочут триумф.

На TikTok, която в последна сметка е китайска благосъстоятелност, беше неразрешен достъпът до държавни и административни телефони на редица места в Европа, в това число в институциите на Европейски Съюз в Брюксел. Американският напън също по този начин накара холандците да вкарат нов експортен надзор върху продажбите на съвременно полупроводниково съоръжение за Китай.

Въпреки това, даже Фон дер Лайен, някогашен немски министър на защитата, отхвърли концепцията за цялостно обособяване на Европа от китайската стопанска система. От позиция на Пекин това е още една основна разлика от враждебната комерсиална среда, насърчавана от Съединени американски щати.

Само тази седмица 36 китайски и френски предприятия подписаха нови покупко-продажби пред Макрон и Си, което съгласно китайските държавни медии е знак за " не намаляващото доверие на европейските предприятия в китайския пазар ".

През последните няколко години европейските водачи са все по-скептични към траекторията на Китай, изразявайки паника от метода, по който Пекин се оправя с пандемията от ковид, отношението към протестиращите в Хонконг и уйгурските мюсюлмани в Синдзян, както и от китайските наказания против европейски политици и военните закани против Тайван.

След това Си и Владимир Путин оповестиха партньорство " без граници " единствено няколко дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Докато Западът разгръщаше строги наказания против Москва, Китай стана последната огромна стопанска система, която към момента се интересуваше от поддържането - и разширението - на комерсиалните връзки с Русия. Това шокира доста западни чиновници и предизвика яростен спор в Европа за това по какъв начин да се накаже Пекин и до каква степен да се отдръпна от китайската търговия.

Пекин видя в Макрон естествения сътрудник, който може да помогне да се избегне внезапното утежняване на връзките сред Европейски Съюз и Китай, изключително откакто Ангела Меркел - предходният му любимец - към този момент не е канцлер на Германия.

Готовността на Макрон да се ангажира с който и да било - в това число доста подложените на критика му контакти с Путин преди войната му в Украйна - го направи изключително прелъстителен, защото Пекин се опитваше да вбие чеп сред европейската и американската тактика във връзка с Китай.

Не заемане на страна

" Много се веселя, че споделяме доста идентични или сходни възгледи по китайско-френски, китайско-европейски, интернационалните и районни въпроси ", споделил Си на Макрон на чаша чай в петък в южния мегаполис Гуанджоу, съгласно китайската държавна медия Синхуа.

Стратегическата автономност, която е акцент във френската външна политика, е обичана на Китай, който вижда в това разбиране доказателство за отдалечаването на Европа от Съединени американски щати. От своя страна Макрон споделил на Си ден по-рано, че Франция предизвиква " европейската стратегическа автономност ", не харесва " блоковата борба " и има вяра, че би трябвало да се оправя сама. " Франция не взема страна ", сподели той.

Френската позиция се оспорва от някои в Европа, които считат, че е незабавна задача да се схване по-твърд метод към Пекин.

" Макрон можеше елементарно да избегне мрачната картина на европейското и трансатлантическото разцепление ", сподели Торстен Беннер, шеф на основания в Берлин Институт за световна социална политика. " Никой не накара Макрон да се появи с голяма бизнес делегация, да повтаря опроверганите илюзии за взаимност и да се заблуждава, че прави персоналната си магия върху Си, с цел да накара китайския водач да се обърне против Путин. "

Холгер Хестермайер, професор по право на Европейски Съюз в Кралския лицей в Лондон, съобщи, че Пекин мъчно ще разцепи трансатлантическия съюз.

" Ако Китай желае да успее с построяването на нов международен ред, отделянето на Европейски Съюз от Съединени американски щати - даже и малко - би било скъпа цел - и забележете, евентуално непостижима ", сподели Хестермайер. " В момента Европейски Съюз укрепва отбраната си точно тъй като в предишното Китай се опитваше да играе на " разделяй и владей " с Европейски Съюз. "

Фокусът на Си върху Америка беше безспорен, когато по време на тристранната си среща с Макрон и Фон дер Лайен той се отклони към тематика, която е надалеч от основния приоритет на Европа. Седмица по-рано администрацията на Байдън беше провела втората си Среща на върха за народна власт, на която Русия и Китай бяха показани като съществени закани.

" Разпространяването на по този начин наречения [наратив] " народна власт против авторитаризъм " - сподели Си на европейските си посетители в четвъртък - " ще докара единствено до разделяне и борба в света ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР