Китайският корпоративен дълг е "най-голямата заплаха" за световната икономика, предупреждават

...
Китайският корпоративен дълг е "най-голямата заплаха" за световната икономика, предупреждават
Коментари Харесай

Китайският корпоративен дълг е най-голямата заплаха за световната икономика

Китайският корпоративен дълг е "най-голямата опасност " за международната стопанска система, предизвестяват от кредитната организация Moody's. Новината идва, откакто Fitch Ratings - друга американска кредитна организация, също сигнализира, че частните компании в Китай са просрочили отговорностите си с рекордни темпове през тази година. "Бих показал китайския корпоративен дълг като най-голямата опасност ", сподели основният икономист на Moody's Марк Занди, добавяйки, че задлъжнялостта в Китай се усилва с бързи темпове. Според него доста компании се борят със забавящия се напредък, предизвикан от комерсиалната война със Съединени американски щати и други фактори.

В Съединените щати картината е сходна - не в същата степен, само че следим доста нарастване на така наречен ливъридж кредитиране, когато се заемат пари на компании с висок дълг, като тези компании са уязвими при евнтуални стопански забавяния, показва още Занди.

Дългът е проблем за втората най-голяма стопанска система в света, която се пробва да понижи зависимостта, като ползва регулации, ускоряващи намаляването на тази тежест. Търговската война обаче пречи на напъните на Китай да редуцира големия си дълг, защото страната се пробва да ускори икономическия напредък, обиден от американските цени за китайския експорт. През тази година Китай, малко или доста, замрази напъните по намаление на дълга и заложи на политики на тласъци.

От кредитната организация Fitch Ratings показаха предходната седмица, че през първите 11 месеца на 2019 година рекордните 4.9% от частните издатели на облигации, деноминирани в юани, не са съумели да погасят задълженията си по тях. За съпоставяне, през 2014 година този дял е бил едвам 0.6%.

В отчет от октомври рейтинговата организация оповестява още, че към 80% от тези изпадания в несъстоятелност касаят частния бранш, а не държавния, като частните компании са много по-зависими от пазарните съмнения и са изправени пред опасности, свързани с достъпа си до заем.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР