Китайските регулатори обявиха в петък широк набор от правила, насочени

...
Китайските регулатори обявиха в петък широк набор от правила, насочени
Коментари Харесай

Китайските власти паникьосаха пазара на видеоигри в страната

Китайските регулатори оповестиха в петък необятен набор от правила, ориентирани към ограничение на разноските и премиите, които предизвикват потреблението на видеоигрите. Така нанасят удар по най-големия пазар на игри в света, който таман се беше върнал към напредък тази година.

Новите правила провокираха суматоха измежду вложителите, заличавайки близо 80 милиарда $ пазарна стойност от двете най-големи компании за игри в Китай. Инвеститорите се пробват да преценяват евентуалното влияние върху облагите и дали ще има още ограничавания в бъдеще, написа Reuters.

Сега на онлайн игрите ще бъде неразрешено да дават награди на геймърите, в случай че влизат всеки ден, при първа транзакция или в случай че харчат няколко пъти поредно в играта. Всичко това са постоянно срещани механизми за стимулиране на играчите.

Акциите на Tencent Holdings, най-голямата компания за игри в света, се сринаха с 16% в един миг, до момента в който тези на най-близкия ѝ противник, NetEase – с цели 25%, откакто плановете бяха оповестени.

Акциите на софтуерния вложител Prosus последваха Tencent надолу, губейки 14.2% в ранната търговия в петък и бяха измежду най-големите губещи в паневропейския борсов показател. Prosus има 26% дял в Tencent.

Не става въпрос единствено за самата регулация – става въпрос за политическия риск, който е прекомерно висок “, сподели Стивън Люнг, изпълнителен шеф на институционалните продажби в брокера UOB Kay Hian в Хонконг. „ Хората смятаха, че този тип риск е завършил и бяха почнали още веднъж да гледат на основите. Това доста вреди на доверието. “

На въпрос за въздействието на проектоправилата, вицепрезидентът на Tencent Games Виго Джан сподели, че компанията прецизно ползва условията на регламента. Новите планове на правила не се отклоняват от фокуса на регулаторите върху гарантирането, че фирмите имат „ рационални бизнес модели и работен темп “, сподели той.

Джан добави, че малолетните харчат исторически малко пари и време в игрите на Tencent от 2021 година насам, когато отбраната на малолетните се трансформира във фокус за Пекин.

NetEase отхвърли коментар.

През годините Пекин става все по-твърд във връзка с видеоигрите. През 2021 година сложи строги ограничавания на времето за игра на лица под 18 години и спря утвържденията за нови видеоигри за към осем месеца, базирайки се на опасения за пристрастяването към игрите.

Въпреки че репресиите публично завършиха предходната година с възобновяването на утвържденията за нови игри, регулаторите продължиха да постановат надзор, с цел да лимитират разноските „ в играта “.

Новите правила, разкрити в петък, са най-ясните до момента, ориентирани към ограничение на разноските „ в играта “. Освен възбраната на функционалностите за награди, към този момент се изисква да дефинират предели за това какъв брой играчи могат да допълват своите цифрови портфейли за разноски по време на игра.

Премахването на тези тласъци евентуално ще понижи ежедневните дейни консуматори и приходите от приложения и в последна сметка може да принуди издателите да преразгледат фундаментално своите тактики за дизайн на игри и монетизация “, сподели Иван Су, анализатор в Morningstar.

На игрите също е неразрешено да оферират на малолетни лица основани на вероятности функционалности за изтегляне на шанс и да разрешават спекулациите и търговете с предмети за виртуални игри.

Но новите правила включват и предложение, което евентуално ще бъде приветствано от промишлеността – регулаторите би трябвало да обработват утвържденията за нови игри в границите на 60 дни.

Те отразяват загрижеността на Пекин по отношение на потребителските данни, изисквайки издателите на игри да съхраняват своите сървъри в Китай.

Администрацията е разгласила за публично разискване проектоправилата до 22 януари 2024 година

В резултат на репресиите на Пекин против игрите през 2021 година, предходната година беше най-трудната в историята на китайската игрална промишленост, което докара до първото стесняване на общите доходи в промишлеността.

Пазарът на видеоигри в Китай се върна към напредък тази година, като вътрешните доходи се покачиха с 13% до 303 милиарда юана (42.6 милиарда долара), съгласно индустриалната асоциация CGIGC.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР