Китайски учени установиха още един факт в подкрепа на добротата

...
Китайски учени установиха още един факт в подкрепа на добротата
Коментари Харесай

Учени: добротата и алтруизмът облекчават болката

Китайски учени откриха още един факт в поддръжка на добротата и алтруизма. Те потвърдиха, че хората, които безплатно оказват помощ, изпитват по-малко болежка, спрямо тези, които не демонстрират състрадание.
Учените вършат опити с доброволци, от които излиза наяве, че алтруистичното държание може да принуди човек да се усеща добре и благополучен. Мозъкът му създава избрани химични субстанции, които ускоряват възприятието за благоденствие. А в този момент учените откриха, че те потискат и възприятието за болежка.

Експериментът

При първия опит, доброволците трябвало да дарят кръв, за хора потърпевши от земетресение. Всеки от тях оценявал степента на болежка при убождане от иглата. След това ги помолили да кръводарят, без съответен мотив и още веднъж да оценят болката.
Първата група доброволци, дарили  кръв поради злополучие, изпитвала по-малко болежка спрямо другите.
При втория опит, откривателите помолили доброволците да дарят избрана сума пари, с цел да оказват помощ на деца-сираци.

„ Всеки от доброволците бил проучен с ядрено-магнитен резонанс, с цел да се оцени степента на болежка при удар с ток. Тези, които са дарили пари, изпитвали по-малка болка спрямо тези, които са отказали помощ. Установихме, че колкото повече доброволците усещат, че дареното от тях, оказва помощ на сираците, толкоз по-слабо мозъкът им реагира на шока “, обясняват учените.
Този опит удостоверява, че алтруистичното държание освен усъвършенства самочувствието на хората, само че и понижава степента на болежка.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР