Китайски учени са трансплантирали успешно черен дроб от генно редактирано

...
Китайски учени са трансплантирали успешно черен дроб от генно редактирано
Коментари Харесай

Китайски учени трансплантираха успешно за първи път в света черен дроб от прасе на човек

Китайски учени са трансплантирали сполучливо черен дроб от генно редактирано прасе на човек в положение на мозъчна гибел, подложен на имитиращо лекуване на пациент с чернодробна непълнота. Това е първият в света докладван случай на ксенотрансплантация (междувидова трансплантация) на черен дроб от прасе на човек.

Според формалния акаунт в WeChat на Медицинския университет на военновъздушните сили, интервенцията е била осъществена на 10 март от проучвателен екип, управителен от Доу Къфън от Китайската академия на науките и Тао Кайшан, шеф на отделението по хепатобилиарна хирургия в болница „ Сидзин “.

По време на интервенцията трансплантираният черен дроб е почнал да отделя жлъчка незабавно след възобновяване на кръвния поток в тялото на пациента, не се е следило свръхостро отменяне и той е работил непрестанно повече от 96 часа.

В Китай има близо 400 милиона пациенти с чернодробни болести, в това число над 7 милиона с цироза, а всяка година сред 300 000 и 500 000 души биват диагностицирани с чернодробна непълнота. В случай на чернодробна непълнота трансплантациято е единственото дейно лекуване. Въпреки това, броят на дарените от хора органи е доста по-малък от търсенето, тъй че провеждането на проучвания за ксенотрансплантация е от огромно значение и се чака да бъде от изгода за повече пациенти с краен етап на чернодробно заболяване.

Изследванията върху ксенотрансплантацията на органи означиха огромен прогрес през последните години. Между 2021 година и 2023 година американски откриватели приключиха четири опита с пациенти в мозъчна гибел, включващи трансплантация на бъбреци от генно редактирани свине и две ксенотрансплантации на сърце от прасе към човек.

Според Доу Къфън, спрямо бъбреците и сърцето, анатомията и физиологичните функционалности на черния дроб са по-сложни, тъй че черен дроб от генно редактирани свине не може изцяло да размени човешкия сега. Но опитът дава теоретична основа и поддръжка на данни за клиничното приложение на ксенотрансплантацията, счита лекарят.

Генно редактираното прасе, употребявано при чернодробната трансплантация, е предоставено от основаната в Чънду Clonorgan Biotechnology. Изследователите са употребявали технология за редактиране на гени, с цел да отстранен три свински антигена, които предизвикват отменяне, и са ги заменили с три човешки протеина.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед5359Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед35500Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед43015Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед36871Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед20361Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164008Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127857Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95205Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90755Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР