Китайски учени разработиха миниатюрен, гъвкав, безжичен, плуващ робот без батерии,

...
Китайски учени разработиха миниатюрен, гъвкав, безжичен, плуващ робот без батерии,
Коментари Харесай

Учени създадоха плуващ миниробот за откриване на замърсители и патогени като SARS-CoV-2

Китайски учени създадоха дребен, еластичен, безжичен, плуващ робот без акумулатори, който открива замърсители и патогени в затворени пространства, заяви Синхуа.
Изследването, оповестено в четвъртък в списание „ Сайънс Адвансис “ (Science Advances), разказва в детайли дребната мобилна електронна система, захранвана с външни радиочестотни сигнали.

Устройството с форма на стреличка може да мери температурата, както и да открива и дефинира количествено хлориди, амоний и частици от вируса SARS-CoV-2 във вода, преминаваща през тесни тръби, които другояче са труднодостъпни.

Едновременно с това измерванията на място могат да се предават на намиращ се наоколо смарт телефон за отчитане , показват учените.

Учените от Сити юнивърсити в Хонконг, Технологичния университет в Далян и Университета Бейхан са прикрепили магнити и намотки към гъвкави опашчици, които стартират да трептят, щом антената получи електромагнитни сигнали . Това изтласква устройството и то се придвижва напред, сходно на делфин.

Екипът прибавя и характерни електроди за разкриване на хлоридни и амониеви йони във водата с висока степен на акуратност и модифициран с антитела графенов пласт върху различен електрод за хващане на частици от вируса SARS-CoV-2.

" Тази безжична умна система показва необятен капацитет за проучване на затворени пространства, вариращ от разкриване на патогени до проучване на замърсяването “, споделя Юй Сингъ от Сити юнивърсити в Хонконг, съавтор на научната обява.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР