Китайски учени планират да изстрелят над 20 ракети в космоса,

...
Китайски учени планират да изстрелят над 20 ракети в космоса,
Коментари Харесай

Китай иска да изстреля ракети, за да отклони траекторията на астероид и да спаси Земята от Армагедон

Китайски учени възнамеряват да изстрелят над 20 ракети в космоса, с цел да отклонят метеорит, който имат дребен късмет един ден да постави завършек на живота на Земята.

Тяхната цел се споделя Бену – метеорит, тежащ 85,5 млн. тона (77,5 млн. метрични тона), който се чака да премине в границите на 7,6 млн. км от земната орбита в интервала 2175 – 2199. Въпреки че възможностите тази галактическа канара да ни удари са дребни – едвам 1 на 2700 – метеоритът е съвсем толкоз необятен, колкото Емпайър стейт билдинг е висока, което значи, че евентуален конфликт с планетата ни ще бъде пагубен.

Учените чакат, че в случай че Бену удари Земята, ще създаде 1200 мегатона кинетична сила, което е почти 80 000 пъти повече от силата на бомбата, пусната над Хирошима. За информация, галактическата канара, която е избила динозаврите, е имала 100 млн. мегатона.

Мозаечна снимка на метеорита Бену, направена от галактическия уред " Озирис-Рекс " на NASA. Източник: NASA/Goddard/University of Arizona

Идеята да отклоним метеорит с ракети е освен това от чиста научна фантастика. В края на 2021-ва или началото на 2022-ра Съединени американски щати ще изстреля роботизиран галактически уред, с цел да пресече пътя на два метеорита, намиращи се в относителна непосредственост до Земята.

Когато доближи задачата си, машината на NASA ще се разбие в по-малката от двете скали, с цел да ревизира доколко това ще повлияе на траекторията ѝ. На процедура това ще е първият опит на човечеството да промени курса на галактическо тяло.

Що се отнася до концепцията на Китайския народен галактически теоретичен център, откриватели са разкрили чрез симулации, че в случай че 23 ракети Long March 5 ударят по едно и също време огромен метеорит като Бену, те могат да го отклонят от първичния му курс с към 9000 км (разстояние, което е 1.4 пъти по-голямо от земния радиус).

Бену е метеорит вид B, което значи, че съдържа огромни количества въглерод и може би даже огромна част от първичните молекули, които са съществували на Земята, когато животът тук се е зародил за първи път. NASA към този момент изпрати галактическия уред „ Озирис-Рекс “, с цел да събере проби от Бену. Той доближи астероида през октомври предходната година и застана задоволително дълго над него, с цел да разреши на 3-метровата роботизирана ръка да събере късчета от повърхността му. „ Озирис-Рекс “ се чака да се завърне на Земята през 2023-та.

Ракетите Long March 5, всяка от които тежи 992 тона, съставляват главен детайл от краткосрочните галактически упоритости на Китай – те правят по-голямата част от доставките до галактическата станция на страната и даже изстрелват китайски сонди до Марс и Луната. В предишното ракетите бяха мотив за безпокойствие поради неконтролираното си връщане на Земята. През май 22-тонна (22 метрични тона) част от ракета Long March 5 падна на Земята – тя или изгоря, или се приземи във водата край Арабския полуостров. Смята се, че през май 2020-та фрагменти от друга ракета March 5 са се разрушили в две села в Кот д'Ивоар.

Източници: Live Science / Reuters

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР