Китайски учени откриха неизвестен досега минерал в проби от лунния

...
Китайски учени откриха неизвестен досега минерал в проби от лунния
Коментари Харесай

Китай откри непознат минерал на Луната

Китайски учени откриха незнаен до момента минерал в проби от лунния грунт, донесени на Земята от галактическия транспортен съд " Чанъе-5 ", заяви ТАСС, базирайки се на Китайската национална галактическа администрация и Държавната администрация за атомна сила на Китай.

Минералът е наименуван на името на галактическия уред - " чанъе ". Той е шестият, открит от хора на Луната, а Китай стана третата страна в света, разкрила нови минерали на повърхността на земния сателит.

Изследователите са изолирали монокристална парченце с размер към 10 микрона от проби от лунна почва и сполучливо са определили нейната конструкция. Това е фосфатен минерал. Има формата на стълбест кристал. Учените настояват, че този минерал се съдържа в частици от лунен базалт.

Съобщението за минерала беше направено преди обичайния китайски фестивал в средата на есента. Празникът за средата на есента се празнува на 15-ия ден от осмия месец по лунния календар - 10 септември тази година. Той се смята за фамилен празник в Китай, когато всеки китаец би трябвало да посети родните си места, да види околните си, да хапне лунни сладки с тях и да се възхищава на цялостната луна.

Космическият транспортен съд " Чанъе-5 " беше изстрелян на 24 ноември 2020 година На 17 декември същата година завръщащата се капсула сполучливо се спусна на територията на самостоятелния район Вътрешна Монголия в северната част на страната и достави на Земята 1731 грама проби от лунни скали.

Китай стана първата страна от 44 години, която извърши задача за снабдяване на геоложки проби от повърхността на Луната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР