Китайски технологични компании, сред които Alibaba, ByteDance и Tencent, са

...
Китайски технологични компании, сред които Alibaba, ByteDance и Tencent, са
Коментари Харесай

Китайските IT компании вече дават информация за алгоритмите си на правителството

Китайски софтуерни компании, измежду които Alibaba, ByteDance и Tencent, са дали за пръв път информация за своите логаритми на държавното управление, откакто през март страната одобри нови правила за логаритмите. Новите регулации разрешават на потребителите да се откажат от приемането на рекомендации, както и изисква логаритмите, които имат " свойства, свързани с публичното мнение, или благоприятни условия за обществена готовност ", да бъдат регистрирани пред Cyberspace Administration of China (CAC), оповестява BBC.

Алгоритмите са от решаващо значение за растежа на фирмите, защото въз основата на потребителската интензивност те преценят каква информация и по какъв метод да дават. Те са строго съхранявани от фирмите, като в Съединени американски щати Meta и Alphabet сполучливо пазят своята позиция, че те са комерсиална загадка на фона на апели за по-голяма бистрота. Миналата седмица CAC е разгласил лист, съдържащ описанията на 30 логаритъма. В свое изказване регулаторът съобщи, че описът с логаритми ще бъде постоянно обновен в опит да се ограничи злоупотребата с данни.

Публикуваният лист се лимитира до къси описания на метода на работа на предоставените логаритми, както и случаите, при които се ползват. Описанието на логаритъма на ByteDance, компанията притежател на TikTok, да вземем за пример оповестява, че той разпознава какво потребителят харесва или не харесва, с цел да предложи наличие в приложенията на компанията, в това число и в китайската версия на TikTok - Douyin. TikTok не е длъжен да споделя тази информация с CAC, защото приложението не се предлага в Китай, оповестява Bloomberg.
Реклама
Кендра Шейфър, началник на отдела за проучване на софтуерната политика в Trivium China, съобщи, че данните наподобяват " повърхностни ". " Не наподобява да са били показани самите логаритми ", сподели тя пред BBC. " Всеки един от тези логаритми е получил регистрационен номер, тъй че CAC може да концентрира напъните си върху съответен логаритъм. Въпросът е каква е идната стъпка, с цел да се ревизира дали даден логаритъм е в сходство с кода? ". Според нея е " удивително ", че регистрациите са станали обществено притежание.
Засилен надзор върху софтуерните компании
През последните години Китай вкарва нови регулации, с цел да ограничи неконтролираното преди този момент разширение на софтуерните ѝ колоси. Миналата година Пекин одобри Закон за отбрана на персоналните данни и Закон за сигурността на данните, с цел да дефинира по-строги правила за това по какъв начин фирмите обработват данните на потребителите. В началото на тази година CAC, дружно с Министерството на индустрията и осведомителните технологии и Държавната администрация за пазарна регулация, вкара новите правила за логаритмите.

За момента CAC изисква единствено съществена информация от фирмите, само че може да потърси повече детайлности, с цел да проверява изказванията за нарушение на данните, съобщи пред Bloomberg Жай Вей, изпълнителен шеф на Центъра за проучване на конкурентното право към East China University of Political Science and Law в Шанхай. Съгласно наредбите фирмите би трябвало да дават на CAC и непублична информация, в това число самокритика на сигурността на логаритмите, данните, които събират, дали те включват сензитивна биометрична информация или информация за самоличността, както и какви източници на данни се употребяват за образование на логаритмите.

" Информацията, предоставена от фирмите на CAC, сигурно е доста по-подробна от тази, която е оповестена, и включва някои търговски секрети, които не е допустимо да бъдат оповестени обществено ", споделя още Жай.
Реклама Свързани публикации Тайван се пробва да спре договорка на Foxconn с китайската компания за чипове Tsinghua Unigroup 14 август 2022, 14:09 Съединени американски щати премислят тактиката си за справяне с китайската стопанска система 10 август 2022, 09:20 Голямото разтърсване в Силициевата котловина 8 юли 2022, 06:21 Корпоративният шпионаж навлиза в нова епоха 13 юни 2022, 08:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР