Китайски археолози откриха в североизточната провинция Шандун миниатюрна версия на

...
Китайски археолози откриха в североизточната провинция Шандун миниатюрна версия на
Коментари Харесай

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Китайски археолози откриха в североизточната провинция Шандун дребна версия на фамозната Теракотена войска, чиято възраст се прави оценка на 2100 години, заяви “Лайф сайънс ”. Намерените артефакти включват фигурки на пехотинци, конница, колесници и наблюдателници.

В южната част на разкопките има кавалерия и колесници, а също по този начин кули с височина 140 см. В центъра пък са открити 300 пехотинци, строени в квадратна групировка, а в северната част – павилион с музиканти. Според локалните специалисти артефактите сочат, че паралелно с тях е гробница на благороден придворен – монарх, принц или почитан чиновеник.

Китайските учени считат, че мини-армията е била основана за Лю Хун – наследник на императора Хан Уди от династията Хан, който е управлявал от 141 до 87 година прочие н.е. Самият Лю е живял в Линцзи – град наоколо до разкопките, и е умрял през 110 година прочие н.е. без да остави наследници. Предполага се, че гробницата му е била унищожена при строителството на железница в Шандун през 60-те година на предишния век.

Изчисленията сочат, че дребната Теракотена войска е била основана към 100 година след истинската, за която се счита, че датира от 240 прочие н.е. и е открита в Сиан – централната провинция Шанси, през 1974 година Тя се състои от над 8000 скулптури в натурален растеж на бойци с каляски и коне и е дело на първия китайски император – Цин Шъхуан. Скулптурите са заровени дружно с владетеля след гибелта му през 210 година пр.н.е., с цел да го съпроводят в отвъдния свят.

Мавзолеят на Цин Шъхуан в Сиан е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР