Китайската търговска камара към ЕС (CCCEU) коментира, че резултатът от

...
Китайската търговска камара към ЕС (CCCEU) коментира, че резултатът от
Коментари Харесай

Съветът на ЕС не прие директива за одити на китайски доставчици, мнозинството държави-членки са против политизирането на търговията

Китайската комерсиална камара към Европейски Съюз (CCCEU) разяснява, че резултатът от гласуването на Директивата за надлежна инспекция на корпоративната резистентност (CSDDD) на 28 февруари се възприема като отговор на опасенията, необятно споделяни от бизнеса. Той е обвързван с терзанията по отношение на обременяващите процедури по определяне на сходство и несъразмерните административни разноски, които евентуално биха могли да произтекат от препоръчаните правила на CSDDD.

Според известие на организация „ Ройтерс “, незадоволително представители от 27-те страни-членки на Европейски Съюз са подкрепили директивата, с цел да може тя да бъде призната, с съпротива, водена от свободните демократи в Германия, част от трипартийната ръководеща коалиция, които настояват, че това ще натовари бизнеса с несъразмерна администрация.

В плана за нови правила не се показва непосредствено Китай, само че те плануват компаниите от Европейски Съюз с повече от 500 чиновници и 150 милиона евро чист оборот в международен мащаб да правят подробни одити на своите снабдители и сътрудници. В последния миг, в опит да се излезе от задънената улица, Франция предложи да бъде вдигнат прага от 500 на 5000 чиновници за одитираните компании, само че и това не получи поддръжка.

Китай е вторият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз, най-големият източник на импорт и третата по величина дестинация за експорт. Ако директивата въпреки всичко бъде призната, необятно публикуваното мнение е, че китайските компании ще станат значими обекти на нейния контрол.

Китайски специалисти също по този начин показват, че самото законодателство не е надеждно и наподобява като опит да се употребяват правата на индивида и проблемите с околната среда за въздържане на Китай. В документално мнение до Европейската комисия още през май 2022 година камарата изрази угриженост по отношение на препоръчаните правила в CSDDD, акцентирайки евентуални небалансирани, непропорционални и двусмислени отговорности за всички бизнес оператори.

„ Нашите членове също по този начин показаха опасения, че CSDDD може да наложи сдруженията да правят надлежна инспекция по цялата си верига на цената, както директно, по този начин и непряко, на равнище, надхвърлящо техния надзор и благоприятни условия “, се споделя още в мнението на CCCEU. Камарата и нейните членове удостоверяват, че поддържат интернационалните и многостранни начинания, когато става въпрос за ценене на човешките права и запазване на околната среда.

Китайските управляващи отхвърлят поредно обвиняванията на Европейски Съюз в нарушение на човешките права. „ Неоснователните обвинявания по отношение на положението на човешките права в Китай популяризират дезинформация, петнят имиджа и съставляват груба интервенция във вътрешните работи на страната “, съобщи говорителката на Външно министерство Мао Нин на конференция през декември във връзка законодателните начинания на Брюксел.

Въпреки натиска, Съветът на Европейски Съюз не съумя предходната седмица да одобри противоречивата инструкция, която би държала огромните компании виновни за нарушавания на човешките права и околната среда от техните снабдители. Големи държави-членки, в това число Германия и Италия, се въздържаха при гласуването, дружно с 10 други страни, потвърдиха дипломатически източници, до момента в който Швеция гласоподава срещу разпоредбите – оставяйки ги под нужния предел от 14 държави-членки с население, представляващо минимум 65 % от жителите на съюза. Дипломат от Европейски Съюз, споделя пред изданието SCMP, че членовете са се въздържали заради аргументи, които включват „ административна тежест “ и „ боязън от неравнопоставени условия на световната сцена “.

Политическите партии в поддръжка на бизнеса в Европа също показаха угриженост за административната тежест, която разпоредбите може да изискват. Компаниите също предизвестиха, че директивата би ги оставила в неравностойно състояние, когато се конкурират с компании, които не би трябвало да ги съблюдават.

„ Фактът, че директивата не беше призната, демонстрира, че политизирането на икономическите и комерсиалните действия не е в сходство със споразуменията на множеството държави-членки на Европейски Съюз “, счита проф. Цуей Хунддзиен от Академията за районно и световно ръководство към Пекинския университет за задгранични проучвания. „ Страните, които имат противоположни възгледи, също би трябвало да помислят, че продължаването по този път единствено ще утежни в допълнение икономическото и комерсиално съдействие сред Китай и Европейски Съюз. Най-големият проблем, пред който е изправена Европа сега, е възходящото несъгласие сред желанието ѝ да оказва политическо въздействие и нуждата да вземе поради действителните си ползи. Ако Европа не промени тази наклонност, ще ѝ бъде мъчно да реализира задачите си “, счита той.

„ Противоречивата инструкция в действителност е друга форма на по този начин нареченото „ делене “, и не е изненадващо, че не съумя. Опитите, посредством изкривяване на обстоятелства, да се попречи на китайски компании да си сътрудничат с Европейски Съюз или европейските страни, единствено биха добавили безсмислени разноски за стопанската система и търговията “, споделя и Ли Юн, старши теоретичен помощник в Китайската асоциация за интернационална търговия.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед28879Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед41933Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед105804Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед146859Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15351Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377470Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед146859Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116958Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед105804Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед101809 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР