Китайската армия проведе учения за въздушна и военноморска блокада около

...
Китайската армия проведе учения за въздушна и военноморска блокада около
Коментари Харесай

Китай тренира многопосочна блокада на Тайван

Китайската войска организира учения за въздушна и военноморска обсада към Тайван, като китайски самолетоносач се включи в бойните патрули, заяви Ройтерс в понеделник.

Това е последният плануван ден от ученията. Китай разгласи трите дни на учения в събота, откакто тайванският президент Цай Инуън се върна в Тайпе от среща в Лос Анджелис с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти .

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и в никакъв случай не се е отказвал от потреблението на мощ, с цел да сложи острова под контрола на Пекин. Правителството на Тайван изрично оспорва претенциите на Китай и осъжда ученията.

Китайската държавна телевизия заяви, че самолети, в това число бомбардировачи H-6 с нуклеарен капацитет, въоръжени с бойни ракети, и военни кораби са организирали учения, с цел да " образуват обстановка на многопосочна обсада на острова ".

Командването на Източния спектакъл на Народноосвободителната войска заяви, че самолетоносачът " Шандун " също е взел участие в бойно наблюдаване и от палубата му са изхвърчали изтребители. Тайван следи " Шандун " от в Тихия океан от няколко дни.

В понеделник тайванското министерство на защитата разгласява карта на дейностите на китайските военновъздушни сили за предходните 24 часа, на която се вижда, че четири китайски изтребителя J-15, основани на самолетоносач, работят над Тихия океан на изток от Тайван. Сутринта в понеделник министерството е забелязало 59 военни самолета и 11 кораба към Тайван, както и група самолетоносачи " Шандун ", която е организира учения в западната част на Тихия океан.

В неделя японското министерство на защитата заяви, че " Шандун " е провел въздушни интервенции във водите наоколо до японските острови Окинава. Между петък и неделя изтребители и хеликоптери са изхвърчали и кацали на самолетоносача 120 пъти, като самолетоносачът, три други военни кораба и помощен транспортен съд са се доближили на 230 км от японския остров Мияко.

Япония следи военните учения на Китай към Тайван " с огромен интерес ", а " смисъла на мира и стабилността в Тайванския пролив е значимо освен за сигурността на Япония, само че и за стабилността на интернационалната общественост като цяло ", сподели в понеделник пред кореспонденти основният секретар на държавното управление Хироказу Мацуно. Вашингтон заяви, че също следи деликатно китайските учения.

На южния японски остров Окинава се намира огромна военновъздушна база на Съединени американски щати. През август 2022 година, когато Китай провежда военни учения в символ на митинг против визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе, китайски ракети се приземиха в изключителната икономическа зона на Япония.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР