Китай започва днес тридневни военни учения около Тайван, съобщи командването

...
Китай започва днес тридневни военни учения около Тайван, съобщи командването
Коментари Харесай

Китай започва тридневни военни учения в района на Тайван

Китай стартира през днешния ден тридневни военни учения към Тайван, заяви командването на Източния спектакъл на Народноосвободителната войска, ден откакто тайванската президентка Цай Ингвен се върна от пътешестване до Съединени американски щати, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Китай ще извърши " патрули за бойна подготвеност ", а също учения в Тайванския пролив и на север, юг и изток от Тайван " както е планувано ", добави в малко изказване командването, без да показва детайлности.

Китайските военни обявиха, че тридневните учения са " съществено предизвестие " към тайванските сепаратисти, влезнали " в сговор с външни сили ".

В сряда Цай се срещна с ръководителя на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Кевин Маккарти, до момента в който беше в Лос Анджелис. Това разгневи Пекин, който счита Тайван за своя територия.

Тази заран тайванското министерство на защитата на острова съобщи, че през последното денонощие е засякло четири китайски самолета в зоната на въздушната защита на Тайван, което не е необикновен брой.

След известието за ученията тайванското министерство съобщи, че ще реагира умерено, рационално и съществено, като нито ще ескалира спорове, нито ще провокира разногласия. Според ведомството Китай употребява визитата на тайванската президентка Цай Ингвен в Съединени американски щати като предлог за ученията.

По-късно през днешния ден Цай ще се срещне с гостуваща делегация от американски законодатели, водена от Майкъл Маккол, ръководител на Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

Китай заплаши с неуточнени ответни ограничения, в случай че срещата се състои.

През август Пекин провежда военни маневри към Тайван, включващи изстрелване на ракети, откакто тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайпе.

Тайвански висши представители споделиха, че са очаквали по-умерена реакция за срещата с Маккарти, защото тя се състоя в Съединени американски щати, само че не изключиха опцията Китай да провежда още учения.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР