Китай, втората най-голяма икономика в света, страда през последните дни

...
Китай, втората най-голяма икономика в света, страда през последните дни
Коментари Харесай

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Китай, втората най-голяма стопанска система в света, страда през последните дни от тежък дефицит на електрическа енергия. Ситуацията към този момент визира 20 от общо 31 провинции в Поднебесната империя. Множество фабрики са принудени да спрат работа краткотрайно - от време на време за часове. Милиони семейства в североизточната част на страната също стоят без ток и не могат да отопляват и осветяват домовете си, обобщава The Guardian.

Американският производител на електрически автомобили Tesla, който има огромен цех в Китай, е измежду множеството индустриални компании, които ще би трябвало да спрат работа за по-дълъг интервал идната седмица. Наблюдатели считат, че ще отнеме няколко месеца китайските управляващи да се оправят с казуса и повишаващото се търсене да бъде посрещнато с растеж в производството.

В Китай има задоволителен потенциал за генериране на електрическа енергия. От началото на годината производството се е нараснало с към 10 %, откакто стопанската система продължава възобновяване си след пандемията. Новините от страната слагат акцент върху високите цени на въглищата. Посочва се, че енергийните компании не желаят или не могат да отговорят на растящото търсене на електрическа енергия. Икономисти настояват, че аргументите са политически: фирмите и локалните управляващи са под напън да понижат използването на електрическа енергия, с цел да реализиран спуснатите от Пекин цели, показва Associated Press.

Каквато и да е повода, енергийните компании не подават задоволително електрическа енергия, която да зареди потребностите на промишлеността и семействата - под заповед от президента Си Дзинпин да не трансферират върху клиентите си по-високите цени на вносните въглища.

Поднебесната империя е най-големият вносител на въглища в света. Цените на горивото се покачиха през последните месеци, а обстановката се утежнява поради разногласието на Китай и Австралия поради апела на Канбера за публично интернационално следствие за произхода на ковид. Пекин вкара неофициална възбрана за импорт на въглища от Австралия, вторият максимален експортьор в света, което направи Китай по-зависима от по-скъпи въглища.

Компаниите не могат да трансферират по-високите цени върху клиентите, защото комунистическата партия се притеснява от растежа на инфлацията, която може да провокира неодобрение поради понижения витален стандарт.

Закуска на фенерче

В преписка от засегнатите райони Associated Press разказва по какъв начин китайците закусват, употребявайки светлина от телефоните си, а магазинерите употребяват генератори. В Шънян, най-населеният град в североизточната част от страната, притежателят на ресторант Ли Юфенг употребява батерията от електрически велосипед, с цел да сготви юфка. След като схваща, че токът ще бъде спрян в 7:30 сутринта, той стартира работа съвсем два часа по-рано, с цел да приготви пилешко, сосове и други.

Заводите в провинциите с максимален дял на производството получиха разпореждане да спрат работа - в някои случаи и даже за седмица, което от своя страна основава терзания по отношение на доставките на смарт телефони и редица други артикули.

AP показва, че комунистическата партия се пробва да понижи енергийния интензитет в стопанската система преди екоконференцията на Организация на обединените нации на 12-13 октомври - тъй че президентът Си да може да покаже, че Китай реализира климатичните си цели.

През август бе отправено предизвестие от Пекин, че 20 района надвишават избраното ползване на електрическа енергия, което от своя страна води до замърсяване. Китай е измежду най-големите замърсители в света.

Властите се готвят и за Зимните Олимпийски игри в столицата и още един град през февруари - когато ще желаят небесата да са кристално сини.

Заводите регистрират стесняване за първи път от началото на пандемията

Производствената интензивност в Китай през септември се свива за първи път от началото на пандемията - най-ясният знак за вредите, които дефицитът на електрическа енергия носи на втората най-голяма стопанска система.

Индексът спада до 49,6 пункта, от 50,1 през август, по данни на националната статистика. Всичко под границата от 50 пункта регистрира стесняване, напомня Bloomberg.

Данните демонстрират още, че секторите строителство и услуги бележат растеж. Индексът заковава 53,2 пункта, при прогноза от 49,8.

Намалението се дължи на редица фактори, в това число по-слабото показване на промишленостите, които се нуждаят от най-вече електрическа енергия, признаха от статистиката.

Електрическият потрес добавя проблемите, които към този момент застигат Китай. Жилищният пазар е под стрес поради Evergrande Group и заплахата колосът с $300 милиарда дълг да поддаде под тежестта на отговорностите си; високите цени на суровините към този момент свиха маржа на компаниите; държавното управление стартира рестриктивни акции против редица промишлености, в това число против фирмите в просветителния бранш и интернет услугите; а потребителите харчат по-малко поради покачвания брой инфектирани с ковид.

Компаниите към този момент търсят къде другаде да влагат

Някои компании, които са обмисляли инвестиция в Китай, към този момент се отхвърлят и търсят други страни, споделя пред CNBC Йохан Анел, сътрудник в Asia Perspective, консултанска компания, която работи най-много със северноевропейски компании, които работят в Източна и Югоизточна Азия.

Планираните задгранични вложения са в размер на десетки милиони щатски $, споделя Анел.

Сред главните аргументи е несигурността, произлизаща от Пекин: " Никой не знае по какъв начин ще се развие обстановката ", споделя той, цитирайки диалозите на компанията му с над 100 компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР