Китай си постави официална цел за икономически растеж от около

...
Китай си постави официална цел за икономически растеж от около
Коментари Харесай

Китай ще похарчи 224 милиарда долара за армията си през 2023 г.

Китай си сложи публична цел за стопански напредък от към 5% за 2023 година, а военните разноски на страната ще са над 7,2% от упования БВП или 224 милиарда $.

Военният бюджет бележи растеж по отношение на 2022 година, въпреки и незначителен, само че втора поредна година е над 7 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Новината от откриването на годишното заседание на Общокитайското заседание на народните представители - законодателния орган на комунистическата страна, идва на фона на опасенията на западните страни, че Китай може да подкрепи Русия с оръжие във войната ѝ против Украйна. Пекин не наподобява и да се е отказал от претенциите си по отношение на Тайван - самостоятелната и самоуправляваща се страна, която Пекин счита за своя територия.

Проектобюджетът на Китай за годината ще се стреми към възобновяване на стопанската система от последствията от пандемията, откакто драконовските ограничавания против разпространяването на ковид отпаднаха едвам в самия завършек на 2022 година след огромни митинги. Политиката на " нулев Ковид " удари съществено икономическите резултати на " фабриката на света ". Растежът на Китай беше 3% през 2022 година - надалеч от плануваните 5,5 на 100, каквато беше и формалната държавна цел. Това е вторият най-нисък годишен ритъм на напредък от 1976 година, като изключение е единствено 2020 година, когато пандемията сковава съвсем изцяло страната, а по-късно и света.

По думите на премиера на Китай пред Общокитайското заседание обаче " стопанската система на Китай се възвръща устойчиво и показва голям капацитет и подтик за по-нататъшен напредък “.

„ Въоръжените сили би трябвало да засилят военното образование и готовността на всички места, да разработят нови военностратегически насоки, да посветят повече сила на образованието в бойни условия и да положат добре координирани старания за подсилване на военната работа във всички направления и области “, се споделя в работния отчет на премиера Ли Къцян, показан пред делегатите на събранието.

Увеличението от 7,2% е поредна стъпка в по-мащабните инвестции в армията на Китай. В последните години растежът на харчовеге за защита пораства непрекъснато, като сега сумата е двойно по-голяма спрямо преди 10 години, напомня CNN. Китай сега управлява най-големия флот в света.

Китайските публични лица неведнъж са се опитвали да показват военните си разноски като рационални спрямо други страни като Съединените щати - част от устрема на Китай да се показа като мирна мощ, макар дейностите си по милитаризирането на Южнокитайско море и интензивното наблюдаване към Тайван.

По време на конференция в събота преди откриването на основното политическо събитие, представителят на Общокитайското заседание Уанг Чао сподели, че бюджетът за защита на Китай поддържа „ относително сдържан и рационален ритъм на напредък “.

„ Разходите за защита на Китай като % от Брутният вътрешен продукт остават постоянни през годините. Той остава като цяло постоянен, по-нисък от междинния за света “, сподели Уанг.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР