Китай се изправя пред нарастващ социален проблем, свързан с бедността

...
Китай се изправя пред нарастващ социален проблем, свързан с бедността
Коментари Харесай

Китай се сблъсква с демографска и социална криза в следващите 10 години

Китай се изправя пред възходящ обществен проблем, обвързван с бедността на забележителен дял от достигащите пенсионна възраст поданици в идващите 10 години. По данни на Ройтерс, 100 млн. (или към 1/3 от общия брой) от тях съставлява така наречен мигранти от селските региони.

Те са представители на поколението, което в края на предишния век се мести в градовете, с цел да взе участие в реализирането на водещите инфраструктурни планове, както и да зареди с работна ръка възходящото произвеждане. Сега тази част от обществото е изправено пред риск да намали осезаемо виталния си стандарт.

" Възрастните хора в Китай ще живеят дълго и мизерно ", разяснява демографът Фусян И, старши теоретичен помощник в Уисконсинския университет. " Все повече служащи мигранти се завръщат в провинцията, а някои от тях одобряват нископлатена работа, което е обезверен метод да се спасят. "
 Как Съединени американски щати и Филипините пробват да попречат на Китай да заеме водещата роля в добива на никел
Двете страни, които пробват да попречат на Китай да заеме водеща роля в добива на никел

Металът е от основно значение за производството на електрически коли

Именно заради тази причина множеството от тях избират да работят макар напредналата си възраст. Алтернативата им е да се върнат към родните си места и да получават пенсия в размер на 123 юана (17 долара).

Пенсиите в Китай се основават на вътрешна паспортна система, известна като " хукоу " (hukou), която разделя популацията на обитаващо градски и селски региони, което основава големи разлики в приходите и достъпа до обществени услуги.

Месечните градски пенсии варират от към 3000 юана в по-слабо развитите провинции до към 6000 юана в Пекин и Шанхай. Селските пенсии, въведени в цялата страна през 2009 година, са в пъти по-малки.
 Китай внезапно понижи доставките на машини и съоръжение за Русия
Китай внезапно понижи доставките на машини и съоръжение за Русия

Търговският стокооборот сред двете страни през 2023 година доближи рекордните $240 милиарда

Експерти в разнообразни области разказват системата за обществено обезпечаване на Китай като по-скоро непригодна за задълбочаващата се демографска рецесия, а ограниченията на Пекин като " закърпване ". Това се случва заради увереността на властта, че растежът ще пристигна посредством индустриална рационализация.

Според последните статистически данни през 2022 година към 94 млн. работещи (приблизително 12,8 % от 734-милионната работна мощ на Китай), са на възраст над 60 години, спрямо 8,8 % през 2020 година

Икономистите от Nomura настояват, че насочването на средства към най-бедните китайски семейства е най-ефикасният метод да се подтиква вътрешното ползване. Китайската академия за обществени науки (CASS) пък пресмята, че пенсионната система ще изчерпи парите си до 2035 година

Пенсионната възраст в Китай е една от най-ниските в света (60 години за мъжете и 50-55 години за дамите според от специалността им), като Пекин съобщи, че възнамерява нейното последователно повишение, без да показва периоди за това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР