Китай се е заел с мащабен план да промени начина,

...
Китай се е заел с мащабен план да промени начина,
Коментари Харесай

Какво означава Китай да пусне национална цифрова валута


Китай се е заел с огромен проект да промени метода, по който действат държавните пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Анабел Хуанг неотдавна е спечелила от държавната лотария правото да взе участие в най-новия стопански опит в Китай: национална цифрова валута. След като се причислява към лотарията посредством приложението за обществени медии WeChat, госпожа Хуанг, бизнес-стратег от Шънджън, получава дигитален пакет с 200 електронни китайски юана, наречени още eCNY, на обща стойност към 30 $. За да ги похарчи, тя отива до магазин за дреболии наоколо до офиса си и купува малко ядки и кисело мляко. След това изважда QR код за цифровата валута от своето банково приложение, който магазинът сканира, с цел да получи плащане…

„ Начинът, по който плащате, е доста сходен ” на други китайски приложения за заплащания, споделя Хуанг за боравенето с eCNY, представена в обява на. Казва още, че „ към момента не е толкоз безпрепятствено ” като другите.

Китай се е заел с огромен проект да промени метода, по който действат държавните пари, пускайки лична цифрова валута с качества, разнообразни от обичайните парични средства или цифровите депозити. Централната банка на страната, която стартира да тества eCNY предходната година в четири града, неотдавна разшири тестванията в по-големи градове като Пекин и Шанхай, съгласно държавни анонси.

Усилието е един от няколко опита на централни банки в разнообразни страни по света да тестват нови форми на пари – цифрови валути, които би трябвало да могат да се придвижват по-бързо и да дадат достъп даже на най-нуждаещите се хора до онлайн финансови принадлежности. Много страни подхващат сходни дейности, стимулирани от взрива на криптовалутите като биткойн, които в последно време получават стават все по-популярни.

Но до момента в който биткойн е планиран да бъде децентрализиран, тъй че никоя компания или държавно управление да не може да го управлява, цифровите валути, основани от централните банки, дават на държавните управления по-голяма финансова власт. Тези валути могат да разрешат непосредствено подаване на пари, чиито „ период на валидност ” изтича, в случай че не бъдат употребявани до избрана дата. Също по този начин могат да улеснят държавните управления да проследят финансовите транзакции, с цел да се оправят с укриването на налози. Могат и да подхващат репресии против избрани групи хора.

През последните 12 месеца над 60 страни са опитали с национални цифрови валути – спрямо малко над 40 година по-рано. Сред тях са Швеция, която организира действителни тествания на цифрова крона, и Бахамите, които дават цифрова валута „ песъчлив $ ” разполагаем на всички жители.
още по тематиката
За разлика от тях Съединени американски щати работят по-бавно и вършат единствено базови проучвания в региона. На събитие на Ню Йорк Таймс предходната седмица министърът на финансите Джанет Л. Йелен уточни, че това може и да се промени. Според нея, американската цифрова валута е „ безусловно заслужаваща внимание ”, тъй като „ може да докара до по-бързи, по-сигурни и по-евтини заплащания ”.

И въпреки всичко никоя огромна икономическа мощ не е стигнала толкоз надалеч, колкото Китай. Нейните решения могат да се окажат сигнал за това накъде отива останалият свят във връзка с цифровите валути.

„ Тук става дума за освен това от пари ”, споделя Яя Фанузи, помощник в Центъра за икономическа и финансова власт, мозъчен концерн и създател на скорошна публикация за китайската валута. „ Става въпрос за създаване на нови принадлежности за събиране на данни и потребление на тези данни, тъй че китайската стопанска система да е по-интелигентна и да се основава на информация в действително време ”.

Макар че китайското държавно управление не споделя дали и по кое време ще показа публично eCNY в цялата страна, няколко чиновници загатват, че цифровата валута „ е подготвена за туристи, посещаващи Олимпийските игри през 2022 година в Пекин ”. Неотдавнашни публикации и изявления на чиновници на Народната банка на Китай (централната банка на страната) подчертаха упоритостите на плана и желанието на Китай да бъде първа в тази област.

„ Правото на издаване и надзор на цифрови валути ще се трансформира в „ ново полесражение ” на конкуренцията сред суверенните страни ”, гласи публикация в China Finance от септември. „ Китай има доста преимущества и благоприятни условия при издаване на фиатни цифрови валути, тъй че би трябвало да побърза, с цел да се възползва от водачеството ”.

Разработването на национална цифрова валута в Китай в действителност датира още от 2014 година, когато Народната банка сътвори вътрешна група, която да работи по планиране на национални електронни пари в отговор на възходящия интерес към биткойн. През 2016 година централната банка сътвори поделение, наречено Институт за цифрова валута. Миналата година той стартира тествания за eCNY в градовете Шънджън, Суджоу, Ксионган и Ченгду, съгласно изследване на Sino Global Capital.

Хората, поканени да вземат участие в тестванията посредством
лотария в WeChat или други приложения, можеха да кликнат върху възложен им линк и да получат 200 електронни юана. Валутата от време на време се показваше в банковите приложения на участниците под формата на фотография на старите китайски банкноти с лика на Мао Дзъдун. За да похарчат парите, потребителите получиха опция да употребяват приложение eCNY, посредством което сканират QR кода на търговеца или пък основават личен QR код, който търговецът може да сканира.

Дизайнът на eCNY заема единствено няколко незначителни механически детайла от биткойн и не употребява блокчейн технология, на каквато разчитат множеството криптовалути, споделят чиновници от Китайската национална банка. Като намек за необичайния темперамент на валутата получателите имат единствено няколко седмици, с цел да похарчат цифровите си пари, преди въпросните да изчезнат.

Досега единствено стеснен брой търговци са приели валутата. Но първите консуматори споделят, че прекарването е доста сходно на боравенето с китайските приложения за цифрово заплащане като Alipay и WeChat Pay. Затова не би било мъчно да се премине към новата цифрова валута, в случай че тя се популяризира в цялата страна.

„ Чувствам се добре да заплащам с eCNY, защото е задоволително безпрепятствено и бързо ”, сподели 30-годишната Ифан Гао, финансов анализатор в Шънджън, който неотдавна употребява своите 200 eCNY за закупуване на закуски в 7-Eleven. Гао прибавя, че eCNY може да стане съществена валута, единствено в случай че хората могат да го я изпращат на другари, което не е допустимо при пробната версия.

Есвар Прасад, някогашният началник на китайското поделение на Международния валутен фонд, споделя, че един от най-важните фактори за триумфа на eCNY е досегашният триумф на WeChat Pay и Alipay. И двете електронни валути породиха нова „ различна финансова система ”, която разтревожи китайските чиновници и докара до неотдавнашни репресии против Джак Ма, създателя на Alibaba и Ant Financial, притежаващи Alipay.

„ eCNY в действителност е предпазен механизъм за поддържане на съответност на парите на централната банка ”, споделя Прасад.

Ако eCNY има триумф, това ще даде на централната банка нови пълномощия, в това число нови типове парична политика, с цел да помогне на стопанската система да пораства. Има теоретична опция – която икономистите разискват – централната банка да програмира своята цифрова валута по този начин, че постепенно да губи стойност – по този метод потребителите ще бъдат стимулирани да я харчат неотложно.

Някои икономисти споделят, че цифровата валута на Китай също ще улесни юана да се конкурира с американския $ като световна валута. Той ще може да се движи в интернационален проект с по-малко бариери. Но китайски чиновници и анализатори считат, че с цел да се случи сходно нещо, ще са нужни и доста други промени.

Наред с всичко това eCNY може неотложно да даде на китайското държавно управление повече пълномощия за наблюдаване на финансовите потоци, защото системата за цифрова валута може да записва всяка транзакция. Това поражда опасения за неприкосновеността на персоналния живот, така Китай е печално известна с потреблението на принадлежности за репресии против дисидентите.

„ Ако не мога да ви купя кафе, без държавното управление да знае, стартирам да се тормозя какво може да значи това ”, споделя Прасад.

Хуанг, бизнес-стратегът от Шънджън, към този момент допуска, че множеството от нейните данни могат да бъдат проследени посредством цифровата валута – и не се тормози от това. „ Избирам да рискувам малко цялост в интерес на удобството ”, споделя тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР