Китай работи върху амбициозен проект, който може да превърне най-голямата

...
Китай работи върху амбициозен проект, който може да превърне най-голямата
Коментари Харесай

Китай превръща най-голямата си пустиня в оазис с 1000-километров водопровод

Китай работи върху упорит план, който може да трансформира най-голямата пустиня в страната в оазис. В момента специалисти тестват технологии, които да оказват помощ за построяването на 1000-километров тунел или най-дългият в света, който да транспортира вода от Тибет до районът Синдзян.

По думите на един от инженерите, който взе участие в плана, по този метод територията там ще се трансформира в китайската Калифорния. В моментът най-дългият подобен тръбопровод е този, прекосяващ Ню Йорк. Той се простира на 137 километра.

Според информацията в локални медии китайското държавно управление към този момент работи по сходен водопровод в провинция Юнан, който ще бъде с дължина от 600 километра. Неговото създаване ще бъде решаващо за 1000-километровия тръбопровод, като ще покажат дали технологията работи.

Целта на тръбопровода до Синдзян е да отклони река Ярлунг Цянгпо в южната част на Тибет до пустиня Такламакан. Долното й течение стига в Индия и там се назовава Брахмапутра и се влива в Ганг на територията на Бангладеш.

Тибетското плато стопира дъждовният мусон от Индийския океан да доближи Синдзян и това е повода на територията на района да има две пустини - Гоби на север и Такламакан на юг. Заради сушата 90% от района да не е обитаема.

В същото време пустинята Такламакан граничи с Тибетското плато, наричано още Водната кула на Азия. Всяка година там над 400 милиарда тона вода зареждат едни от най-големите реки на Стария континент, в това число Хуанхъ, Меконг и Ганг.

Стойността и останалите параметри към плана към момента не са ясни. За съпоставяне построяването на този в провинция Юнан ще отнеме 8 години и ще коства 78 милиарда юана или 11,7 милиарда $.

Той ще сътвори 3,4 милиона работни места, над 30 хиляди хектара нова обработваема земя и ще способства за локалната стопанска система с 330 милиарда юана.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР