Китай предупреди неколкократно, че въоръжените му сили (Народната освободителна армия

...
Китай предупреди неколкократно, че въоръжените му сили (Народната освободителна армия
Коментари Харесай

Няма да гледаме със скръстени ръце: Предупреждението, което Китай използва само 3 пъти в историята

Китай предизвести неколкократно, че въоръжените му сили (Народната освободителна войска на Китай, НОАК) " няма да стоят със скръстени ръце ", в случай че ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайван, който китайците смятат за част от своята суверенна територия.

Според китайското издание military.china.com два израза от предизвестията на формален Пекин са доста редки, а точно: " Ние стоим подготвени " и " НОАК няма да стои и да гледа ". Те са употребявани единствено три пъти в новата история. В два от тях Китай е започвал военни дейности, а в третия - да оказва дейна военна помощ.

Корея

Последното предизвестие беше употребявано от Тан Кефей, представител на военното министерство, на 26 юли 2022. И то не е инцидентно случайно. На 3 октомври 1950 година Джоу Енлай, първият министър-председател на Китайската национална република, незабавно се срещна с индийския дипломат в Пекин и моли формален Делхи да съобщи предизвестие на Съединените щати. Той споделя: " Американската войска се пробва да пресече 38-ия паралел и да разшири войната (на Корейския полуостров). Ако тя в действителност направи това, не можем да седим със скръстени ръце ". В следствие, китайското държавно управление изпраща военни сили да се бият на страната на КНДР и оказва интензивно всякаква помощ на Севера.

Виетнам

След случая в залива Бейбу (Тонкинския залив), от 4 август 1964 година, станал предлог за нахлуването на Съединени американски щати във Виетнам, китайското държавно управление излезе с тържествено изказване: „ Нахлуването в Демократична република Виетнам от страна на Съединените щати е навлизане в Китай и китайският народ в никакъв случай няма да седи със скръстени ръце “. През април 1965 година още веднъж Джоу Енлай, посредством президента на Пакистан, предизвестява армията на Съединени американски щати да не пресича 17-ия паралел (военната разграничителна линия сред Северен и Южен Виетнам), в противоположен случай китайският народ „ в никакъв случай няма да седи и да гледа “. След урока от Корейската война, Вашингтон безмълвно приема предизвестието на китайците. Докато американските военни не се изтеглиха от Виетнам, те в никакъв случай не се осмеляваха да пресекат 17-ия паралел, акцентира китайското издание.

Тайван

Третият път, когато Китай употребява израза " Няма да стоим със скръстени ръце ", е в навечерието на така наречен Втора рецесия в Тайванския пролив през 1958 година Тогава китайските восйки обстрелват противоречиви острови край източното крайбрежие на КНР, а опит за десант е отхвърлен от Тайван, който публично назовава себе си Република Китай, благодарение на Съединени американски щати.

Китайското министерство на защитата в този момент още веднъж предизвестява американците, че в случай че Нанси Пелоси отиде в Тайван, военните му няма да стоят и да гледат " със скръстени ръце ".

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР