Китай предложи нови разпоредби, целящи да ограничат мощта на най-големите

...
Китай предложи нови разпоредби, целящи да ограничат мощта на най-големите
Коментари Харесай

Китай вдигна мерника на интернет гигантите си

Китай предложи нови разпореждания, целящи да лимитират мощта на най-големите интернет компании. Регламентите показват възходящото безпокойствие в Пекин поради все по-голямото въздействие на цифровите платформи, оповестява BBC.

Новите правила могат да обиден локални софтуерни колоси като Alibaba, Ant Group и Tencent, както и платформата за доставка на храна Meituan. Това се случва, до момента в който Европейски Съюз и Съединени американски щати също се стремят да лимитират силата на интернет колосите.

Проектът от 22 страници от Държавната администрация за контролиране на пазара (SAMR) ще бъде първият опит за установяване на антиконкурентно държание за софтуерния бранш.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Китайските софтуерни колоси Alibaba и Tencent продължава...

Новите правила ще се опитат да спрат фирмите да споделят чувствителни потребителски данни, обединявайки се, с цел да изтласкат по-малки съперници и да продават на загуба, с цел да отстраняват съперниците. Те също по този начин ще стопират платформите, принуждаващи бизнеса към извънредни договорености, в което Alibaba е упрекнат от търговци и съперници.

Регламентите ще бъдат ориентирани и против фирмите, които третират клиентите по друг метод въз основа на техните данни и привички за харчене. SAMR чака противоположна връзка от обществото по отношение на антитръстовите насоки до края на месеца.

Alibaba и JD.com преобладават на онлайн пазара на дребно в Китай, като дружно съставляват към 3/4 от китайската електронна търговия. Към септември Alibaba се похвали с 881 млн. дейни мобилни консуматори месечно - повече от половината от популацията на Китай.

Пекин настрана изрази опасения по отношение на свързаната с Alibaba компания Ant Group, която се отхвърли от листването си на борсата предходната седмица, откакто регулаторите показаха опасения по отношение на възходящата мощност на онлайн кредиторите и по какъв начин те могат да повлияят на по-широката финансова система.

Предлагането на пазара на акции трябваше да бъде най-голямото в света. Ant има към 1,3 милиарда консуматори, най-много в Китай, където ръководи Alipay, преобладаващата система за цифрови разплащания в страната.

Tencent, който има конкурентна платежна система и е най-голямата компания за игри в света, също може да влезе в полезрението.

Не единствено китайските управляващи се тормозят от избухливия напредък на някои интернет платформи. Европейският съюз повдигна поради корист с пазарна мощност в Германия и Франция.

Междувременно американските управляващи подхващат като интернет търсачка. Американското министерство на правораздаването дефинира софтуерния колос като монополния Цербер на интернет. Това е най-големият антитръстов иск в Съединени американски щати след делото против Microsoft в края на 90-те години.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР