Китай празнува завършването на собствена навигационна сателитна система - Бейдоу,

...
Китай празнува завършването на собствена навигационна сателитна система - Бейдоу,
Коментари Харесай

Китай празнува завършването на конкурираща навигационна система

Китай чества завършването на лична навигационна сателитна система - Бейдоу, която може да се трансформира в съперник на американската Джи Пи Ес (GPS) и съществено да укрепи сигурността на Китай и да увеличи световното му въздействие, съобщи Асошиейтед прес.

Китайският президент Си Цзинпин, който е началник на Китайската комунистическа партия (ККП) и на Народноосвободителната войска на Китай, даде през днешния ден формален старт на системата на гала в китайския парламент в Пекин.

Това се случи, откакто бе оповестено, че последният 55-и навигационен спътник в геостационарна орбита от системата Бейдоу, изстрелян на 23 юни, е влезнал в работен режим след завършването на всички проби.

Китайска експедиция мери точната височина на връх Еверест

Сателитът е част от третата серия спътници от навигационната система Бейдоу, известна като Бейдоу-3, която стартира да дава навигационни услуги през 2018 година за страни, участващи в разрастващата се китайска инфраструктурна самодейност "Един пояс, веднъж ", както и за други страни.

Освен навигационните услуги с извънредно висока степен на точност, системата предлага опция за изпращане на къси известия и предаване на изображения, отбелязва АП.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин съобщи, че системата към този момент се употребява допълнително от половината страни по света и акцентира ангажираността на Китай с мирното потребление на Космоса и желанието на Пекин да сътрудничи в тази сфера с други страни, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР