Китай понижи ключов лихвен процент по заемите в опит да

...
Китай понижи ключов лихвен процент по заемите в опит да
Коментари Харесай

Китай понижи ключова лихва в опит да подкрепи икономическия растеж

Китай намали основен лихвен % по заемите в опит да поддържа икономическия си напредък, до момента в който локдауни и спад в имотния бранш не престават да натежават на втората по величина стопанска система в света. В понеделник Китайската национална банка понижи средносрочния лихвен %, по който институцията дава едногодишни заеми на банковата система, с 10 базисни пункта до 2.75%, което е първото сходно понижение от януари насам, оповестява Financial Times. Ходът е неочакван, защото прогнозите на анализаторите бяха, че лихвата ще остане непроменена. Решението е в прорез и с общата наклонност огромните централни банки по света да повишават лихвите, с цел да потушат високата инфлация.

Китай от месеци е изправен пред спад на потребителското търсене поради политиката за, както и следствията от забавящия се заможен бранш и финансовите проблеми на строителните компании. Въпреки проектите на Пекин да инжектира стотици милиарди долари, с цел да подтиква растежа, стопанската система на страната, а разочароващите резултати не престават. Официални данни от понеделник демонстрират по-лоша от предстоящата потребителска и индустриална интензивност и са следващ сигнал за закъснение на икономическото възобновяване на страната. Продажбите на дребно, показателни за потреблението, са нарастнали с 2.7% на годишна база през юли, до момента в който промишленото произвеждане, което е мотор на растежа, е с 3.8% нагоре. Очакванията бяха за растеж от надлежно 5% и 4.6%. Експерти предвиждат слабите резултати да доведат до по-разхлабена парична политика и, само че някои са скептични, че Пекин ще успее да реагира задоволително бързо и в нужния мащаб.

Най-изненадващо е забавянето на вложенията на фона на слаба кредитна интензивност през юли, което обосновава решението на централната банка да намали лихвите. Институцията надали ще спре дотук, считат икономистите на Bloomberg. Спадът в строителството също се е влошил, като продажбите са над 28% надолу на годишна база, а цените се намаляват за 11-и следващ месец. Износът обаче остава постоянен през юли, само че упованията са той също да стартира да се показва по-зле дружно с икономическия напредък в развитите страни.
Реклама
" Растежът на Китай през второто полугодие ще бъде доста възпрепятстван от тактиката за нулев коронавирус, низходящата серпантина на имотния пазар и евентуалното закъснение на растежа на износа. Политическата поддръжка на Пекин може да бъде прекомерно дребна, прекомерно закъсняла и прекомерно неефективна ", счита Тинг Лу, основен икономист на Nomura за Китай. След растеж на случаите на коронавирус през уикенда няколко китайски града постановиха или разшириха локдауните.
Свързани публикации Как напрежението сред Китай и Тайван може да повлияе на световните търговски вериги 9 август 2022, 11:55 Планът Made in China 2025 мощно поддържа софтуерните и автомобилни компании 4 август 2022, 12:57 Китай се изправя пред първата си задгранична дългова рецесия 1 август 2022, 07:55 Китай избавя имотния бранш с фонд за 44 милиарда $ 26 юли 2022, 16:17 Локдауните забавиха растежа на китайската стопанска система до 0.4% през второто тримесечие 17 юли 2022, 12:17 Четвърт от европейските компании в Китай обмислят да се реалокират поради " нулевия коронавирус " 26 юни 2022, 11:03 Китай затъва в клопката на " нулевия коронавирус " 20 май 2022, 06:34 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР