Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024

...
Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024
Коментари Харесай

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да ускори фискалната си политика през 2024 година в опит да подтиква стопанската система си в затруднено състояние. 

Съобщението беше направено след среща на висши чиновници на Комунистическата партия, директно след неотдавнашното намаление на вероятността на кредитния рейтинг на Китай от постоянна на негативна от страна на Moody’s.

Решението на Moody’s, което се корени в опасенията за трайно по-нисък стопански напредък и продължаващите проблеми в бранша на недвижимите парцели в Китай, провокира бърз отговор от страна на китайските публични лица. По време на срещата, управлявана от Си Дзинпин и с присъединяване на авторитетното 24-членно Политбюро, бе стихотворец явен ангажимент за активизиране на напъните за разширение на вътрешното търсене и стабилизиране на външната търговия и вложенията, както оповестиха от CNN.

В изказването се акцентира нуждата от поддържане на дейна фискална политика с усъвършенствана успеваемост и качество през идната година. Фискалната политика включва ръководство на данъчното облагане и държавните разноски за позитивно влияние върху стопанската система. Освен това още веднъж бе подчертана нуждата от благоразумна парична политика, която нормално се ръководи от централните банки за контролиране на разноските по заемите и управление на инфлацията.

Съществен акцент, емфатичен по време на срещата, беше предотвратяването на опасности в сериозни области, като се подсигурява, че няма да зародят систематични такива. Месечното съвещание на Политбюро и идната годишна конференция на Централния стопански работен съвет, които се чакат по-късно този месец, са от основно значение за установяване на икономическия звук за идната година.

Китай, който сега се бори със обилни провокации, изключително със спада на пазара на недвижими парцели, засягащ стопанската система като цяло, е изправен пред сериозен миг. Последиците от спада на пазара на недвижими парцели обгърнаха и експанзивната сенчеста банкова система, предизвиквайки разтърсвания.

Освен това локалните управляващи, обременени с задължения, изпитват все по-голямо напрежение заради неустойчивостта на пазара на недвижими парцели, като някои огромни строителни бизнесмени към този момент са изпаднали в несъстоятелност.

В прогнозите на Moody’s се планува закъснение на годишния стопански напредък на Китай до 4% през 2024 година и 2025 година, а от 2026 година до 2030 година средногодишната прогноза е 3.8%. Те изясняват това закъснение с съществени структурни фактори, по-специално по-слаби демографски индикатори, които биха могли да допринесат за евентуално понижаване на растежа до почти 3.5% до 2030 година

За разлика от тях Китай планува напредък от почти 5% за актуалната година. В вероятност, преди да се появи пандемията, китайската стопанска система имаше междинен годишен напредък от 7.7% през предходното десетилетие.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР