Китай отправи критика към Великобритания и Съединените щати, след като

...
Китай отправи критика към Великобритания и Съединените щати, след като
Коментари Харесай

Китай: Лондон и Вашингтон показват двойни стандарти по делото срещу Джими Лай

Китай насочи рецензия към Англия и Съединените щати, откакто двете страни желаеха освобождението на продемократичния медиен магнат Джими Лай, против който стартира развой по обвинявания в застрашаване на националната сигурност стартира в Хонконг.


„ Забележките на Съединените щати и Обединеното кралство по случая са в съществено нарушаване на духа на върховенството на закона и съставляват очевидни политически маневри ", съобщи представителят на китайското външно министрество Ван Уенбин.


" Двете страни демонстрират двойни стандарти “, се споделя още в изказването.

Джими Лай беше изправен пред съда през днешния ден по обвинявания в застрашаване на националната сигурност. Активистът е застрашен от пожизнен затвор.

76-годишният Лай е упрекнат в „ скрито съглашение “ с задгранични сили според широкообхватен закон за националната сигурност, който Пекин наложи на международния финансов център през 2020 година

Той е създател на към този момент затворения таблоид на китайски език Apple Daily, който постоянно подлагаше на критика Пекин и поддържаше голямото протестно придвижване в Хонконг през 2019 година

Процесът, който ще се организира през идващите 80 работни дни, ще бъде следен от близко като сериозен за политическите свободи и правосъдната самостоятелност в Хонконг.


Дърпав милионер, който е натрупал положението си от продажба на облекла, преди да се насочи към медийното пространство, Лай ще бъде съден без правосъдни заседатели, а първият му избор на юрист беше отритнат от управляващите.

Лай, който не е бил виждан обществено от 2021 година, се появи в съда в костюм, изглеждайки доста измършавял. Той се усмихна и махна към пейката, където седеше фамилията му.

Той също е английски жител и представители на задгранични консулства на Съединени американски щати, Англия, Австралия и Канада участваха, с цел да следят процеса.

Случаят му провокира необятно наказание от интернационалната общественост, само че Пекин дефинира рецензиите като клюка и интервенция.

Британският външен министър Дейвид Камерън сподели в изказване преди производството, че е " изключително угрижен от политически стимулираното правосъдно гонене " на Лай.

„ Като изтъкнат и прям издател, Джими Лай беше нападнат в очевиден опит за прекъсване на мирното практикуване на правата на независимост на изложение и сдружаване “, сподели Камерън.

„ Призовавам управляващите в Хонконг да прекратят наказателното гонене и да освободят Джими Лай ", добави той.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър също прикани за освобождението на Лай.

„ Действия, които задушават свободата на пресата... подкопаха демократичните институции на Хонконг “, сподели Милър.

Затворен за повече от 1100 дни, Лай към този момент е наказан по пет други случая, в това число за образуване и присъединяване в демонстрации по време на продемократичните митинги през 2019 година

Десетки деятели са били упрекнати според закона за националната сигурност, само че Лай е първият, който оспорва обвиняване за задгранично „ скрито съглашение “.

Процесът ще се концентрира и върху куп други обвинявания против него, в това число " скрит план за издание на размирен материали ".

Адвокатът на Лай Робърт Панг сподели през днешния ден, че обвиняването би трябвало да бъде отхвърлено, защото законодателството на Хонконг постанова период за такова гонене и че държавното управление е чакало прекомерно дълго. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР