Китай отхвърли като безотговорна клевета предупреждението на НАСА, че може

...
Китай отхвърли като безотговорна клевета предупреждението на НАСА, че може
Коментари Харесай

Китай отрече, че има намерения да превзема Луната

Китай отхвърли като безотговорна клюка предизвестието на НАСА, че може да превземе Луната като част от военна стратегия, съобщи Ройтерс.

Властите в Пекин обявиха, че постоянно са призовавали за създаване на общественост от народи в космоса.

Азиатската страна форсира осъществяването на галактическата си стратегия през последното десетилетие, като фокусът е върху проучването на земния сателит.

Китайците направиха първото си кацане на Луната без екипаж през 2013-та и очаквта да изстрелят задоволително мощни ракети, с цел да изпратят астронавти на Луната към края на това десетилетие.

“Ние би трябвало да сме доста загрижени, че Китай кацна на Луната. Тя към този момент е наша и вие стойте настрана”, сподели ръководителят на НАСА Бил Нелсън в изявление за немския вестник “Билд”, оповестено в събота.

Според него китайската галактическа стратегия е военна и страната е откраднала хрумвания и технологии.

“Не за първи път ръководителят на НАСА подценява обстоятелства и приказва безконтролно за Китай. Американската страна непрестанно основава клеветническа акция против естествените и рационални старания на Китай в космоса, а страната твърдо се опълчва на сходни безотговорни забележки”, съобщи Чжао Ляцзян, представител на Министерството на външните работи.

“Азиатската страна постоянно е насърчавала построяването на споделено бъдеще за човечеството в космоса и се е противопоставяла на всяка конкуренция във въоръжаването в космоса”, акцентира той.

В рамките на програмата си “Артемис” (“Артемида”) НАСА възнамерява да изпрати задача с екипаж в орбита към Луната през 2024 година и да извърши кацане с екипаж до 2025 година, напомня Ройтерс.

Китай пък обмисля задачи без екипаж до южния полюс на спътника през това десетилетие.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР