Китай осъди плановете на Словения да подобри отношенията си с

...
Китай осъди плановете на Словения да подобри отношенията си с
Коментари Харесай

Пекин осъди плановете на Словения да подобри отношенията си с Тайван

Китай осъди проектите на Словения да усъвършенства връзките си с Тайван - ход, който е евентуално да провокира репресии от страна на Пекин против централноевропейската страна, написа АП. Словения последва образеца на Литва и разреши на Тайван да отвори свое посланичество в столицата с име " Тайван ", вместо " Китайско Тайпе ", което е в нарушаване на дипломатическата спогодба. Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян разяснява решението по този начин:

" Отбелязахме, че словенският водач намерено направи рисково изказване, с което оспорва правилото на Единен Китай, подкрепяйки независимостта на Тайван. Дълбоко сме шокирани и сме твърдо срещу това ".

" Принципът на Единен Китай е универсално приет като норма в интернационалните връзки от интернационалната общественост и е политическа основа за връзките сред Китай и Словения и Китай и Европейски Съюз. Китай би трябвало и ще бъде единен. Никой не трябва да подценява решителността, твърдата воля и мощната дарба на китайския народ да пази националния си суверенитет и териториалната си целокупност ".

Според словенския министър председател Янез Янса връзките с Тайван няма да включват замяна на посланици, а ще бъдат на равнището, което доста европейски народи поддържат с острова. По думите му, е " ужасяващо " по какъв начин Китай се пробва да изолира дребни европейски народи, което ще навреди на дълготрайните ползи на Пекин.

След като Литва реши да поддържа Тайван, Пекин експулсира посланика на Литва, а тя затвори посолството си в Пекин. 

Тайван от своя страна сътвори капиталов фонд на стойност 200 милиона $, с цел да подкрепи стопанската система на Литва. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР