Китай обвини Съединените щати, че изпращат много погрешни, опасни сигнали

...
Китай обвини Съединените щати, че изпращат много погрешни, опасни сигнали
Коментари Харесай

Китай предупреди САЩ, че изпращат погрешни и опасни сигнали на Тайван

Китай упрекна Съединените щати, че изпращат " доста неправилни, рискови сигнали " на Тайван, съобщава " Ройтерс ".
Пекин акцентира, че Вашингтон няма " право да се намесва "  в методите, които азиатската страна може да употребява за " разрешаване " на тайванския въпрос.

Тайван беше във фокуса на 90-минутни " директни и почтени " диалози сред американския държавен секретар Антъни Блинкън и китайския външен министър Ван И в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк в петък, заяви американски чиновник.

Държавният секретар даде да се разбере кристално ясно, че в сходство с нашата дългогодишна политика за обединен Китай, която не се е трансформирала, поддържането на мира и стабилността през протока е витално значимо, уточни високопоставеният представител на американската администрация.

В свое изказване по отношение на срещата китайското външно министерство пък съобщи, че Вашингтон изпраща " доста неправилни, рискови сигнали " за Тайван и колкото по-широка е интензивността на Тайпе за самостоятелност, толкоз по-малка е вероятността да има мирно споразумяване на въпроса.

" Случаят с Тайван е вътрешен въпрос на Китай и Съединени американски щати нямат право да се намесват за това какъв способ ще бъде употребен за разрешаването му ", безапелационен бе Ван.

По информация на китайските държавни медии на срещата си Ван и Блинкън са разискали позицията на Китай относно  " неправилното държание " на Съединени американски щати по отношение на Тайван.

Трябва ясно да се противопоставим и да предотвратим независимостта на Тайван, декларирал е Ван пред Блинкен.

Напрежението към Тайван набъбна, откакто през август ръководителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова. Визитата ѝ беше последвана от широкомащабни китайски военни учения.

Наскоро пък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се закани страната му да защитава демократично управлявания остров.

Това беше най-категоричното изказване на американския държавен глава досега по отношение на уговорката на американски войски да пазят Тайван.

Ван насочи сходно обръщение и към външния министър на Англия Джеймс Клевърли по време на среща по-рано тази седмица, също в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Той съобщи, че Обединеното кралство би трябвало да " извърши своя ангажимент за обединен Китай и недвусмислено да се опълчи на независимостта на Тайван.

Пекин към този момент предложи модел " една страна, две системи " за Тайван, подобен на формулата, по която някогашната английска колония Хонконг се върна под китайско ръководство през 1997 година

Всички съществени тайвански политически партии обаче отхвърлиха това предложение и то не среща съвсем никаква социална поддръжка, съгласно изследвания на публичното мнение.

Китай в никакъв случай не се е отказвал от потреблението на мощ, с цел да сложи Тайван под собствен надзор, като през 2005 година одобри закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, ако той се отдели или има намерение да го направи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР