Дали има основание за смяна на началника на НСО -

...
Дали има основание за смяна на началника на НСО -
Коментари Харесай

Адв. Марковски: Ако някой е допринесъл за катастрофата с НСО, ще понесе морална отговорност

" Дали има съображение за промяна на началника на НСО - да бъде направена такава рокада, няма да промени следствията от този случай. Това е инцидентно събитие, което не може да бъде планувано. Факт е, че когато се седи зад кормилото, би трябвало да се подходи с нужната отговорност, независимо какъв е служебният автомобил и какви функционалности извършва. Правилата за придвижване са едни и същи за всички и би трябвало да се съблюдават. Няма законова догадка, в която да се дава законите да бъдат пренебрегнати и неспазвани ", каза адвокатът Димитър Марковски в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му каралият колата на НСО би получил по-лека присъда, тъй като преимуществото му е било отнето.

" На първо място би трябвало да имаме резултат от направено автотехническо умозаключение, което ще откри каква е скоростта на придвижване на служебния автомобил на НСО. Ако се изпадне в хипотезата, че тази скорост е превишена, тогава шофьорът на автомобила би трябвало да поеме съответната наказателна отговорност. Тя ще бъде съществено смекчена въз основата на това, че възрастният мъж и неговата брачна половинка, които са потърпевши, са лишили преимуществото. Неминуемо ще рефлектира върху наказателната отговорност на водача на НСО ", добави Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокатът е безапелационен, че преди сигурно да се разбере кой е отговорен, би трябвало да има експертиза.

" Автоекспертите ще отговорят, в случай че се е карало с разрешената за тази пътна права скорост, ударът бил ли е предотвратим. Много безразсъден случай, за жалост, с умрял човек. Изготвянето на техническото умозаключение ще даде безапелационни отговори кой каква виновност има и доколко би трябвало да я понесе. Няма по какъв начин да има подстрекател в изискванията на по неволя действие ", разяснява гостът.

Той добави, че морална отговорност се крие във всеки един закон.

" В закона във всяка една правна норма има най-малко морал, без който нито едно общество не може. Тоест - това не трябва да се прави. Моралната отговорност би трябвало да се реши с оглед кой какво е направил в тази обстановка малко преди настъпване на злополуката и в случай че някой по някакъв метод е съдействал за това, той би трябвало самичък пред себе си да понесе тази морална отговорност ", добави юристът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР