Китай обвини Австралия в истерия и параноя, след като премиерът

...
Китай обвини Австралия в истерия и параноя, след като премиерът
Коментари Харесай

Ти да видиш! Китай обвини Австралия в параноя и истерия

Китай упрекна Австралия в нервност и параноя, откакто министър председателят Малкълм Търнбул се зарече да забрани външнополитическите дарения, с цел да ограничи външното въздействие върху вътрешната си политика. Това оповестява " Ройтерс ".

Чужди сили вършат " невиждани и все по-усъвършенствани опити да влияят върху политическия развой " в Австралия и света, посочи Търнбул пред публицисти в Канбера. Той се е позовал на " смущаващи известия за китайското въздействие ".

Известието пристигна, откакто нарастват опасенията, че Пекин може би уголемява мека мощ опити в страната и откакто връзките сред австралийските политици и китайските държавни ползи стават все по-спорни.

" Някои австралийски медии неведнъж изфабрикуваха новинарски истории за така наречен китайско въздействие и навлизане в Австралия ", акцентираха от китайското посолство в Австралия в изказване на британски, оповестено на уеб страницата им.

" Тези информации, които бяха скалъпени от нищото и изпълнени с менталността от времето на Студената война и идеологически пристрастия, отразяват типичната нервност и параноя против Китай ", се добавя в изказването.

В него се акцентира още, че " безотговорните мнения " на някои австралийски политици и държавни чиновници унищожиха доверието сред страните и че Китай изрично отхвърля всички изказвания.

Меката мощ на Китай още веднъж попадна на фокус през тази седмица, откакто политик от опозиционната австралийска Лейбъристка партия беше намален от държавното управление, откакто е било открито, че е предизвестил прочут китайски предприемач и член на Комунистическата партия, че телефонът му е бил подслушван от специфичните служби.

През юни австралийски медии оповестиха за съгласувана акция на Китай за " навлизане " в австралийската политика за поощряване на китайските ползи.

Австралия и прилежаща Нова Зеландия са измежду към една трета от страните по света, които разрешават даването на непознати дарения на политически партии. Такива дарения са неразрешени в Съединени американски щати, Англия и няколко европейски страни.

Новото законодателство, основано частично по образец от американския Закон за регистрация на задгранични сътрудници, ще криминализира непознатата интервенция и ще изисква регистрация на лобисти, работещи за обособени страни, уточни Търнбул.

Източник: news.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР