Китай не иска търговска война със САЩ, но ще предприеме

...
Китай не иска търговска война със САЩ, но ще предприеме
Коментари Харесай

Пекин: Не искаме търговска война със САЩ, но ще защитим интересите си

Китай не желае комерсиална война със Съединени американски щати, само че ще предприеме нужните дейности, с цел да отбрани ползите си, съобщи почитан китайски дипломант, представен от „ Ройтерс “

Напрежението в областта на търговията сред двете най-големи стопански системи в света ескалира, откогато Доналд Тръмп влезе в Овалния кабинет през 2017 година Въпреки че вносът от Китай съставлява единствено 2% от пазара на стомана в Съединени американски щати, голямото разгръщане на стоманената промишленост в азиатската страна докара до световно пренасищане със стомана и до намаляване на нейната цена.

Прессекретарят на китайския парламент Жан Йесуй съобщи пред публицисти по време на годишната сесия на Общокитайското заседание на народните представители, че договарянията и взаимното отваряне на пазарите са били най-хубавият метод за разрешването на комерсиалните търкания сред двете страни.

„ Китай не желае да води комерсиална война със Съединени американски щати, само че ние няма да седим със скръстени ръце и да гледаме, до момента в който се вреди на ползите на Китай “, сподели Йесуй.

 „ Ако тези политики са построени въз основата на неправилни преценки и догатки, това ще навреди на двустранните връзки и ще докара до последици, които никоя страна не желае да види “, добави той.

Доналд Тръмп има вяра, че новите мита ще спасят американските работни места, само че доста икономисти споделят, че нарастването на цените на стоманата и алуминия ще повлияе отрицателно на петролната и автомобилната индустрия, което ще докара до загубата на повече работни места, в сравнение с ще бъдат основани от намаляването на вноса.

Независимо от това, във Вашингтон сякаш има двупартиен консенсус и поддръжка от бизнеса във връзка с опълчването на „ нападателните “ търговски политики на Пекин и рестриктивните мерки за задграничните компании в страната.

Тръмп от дълго време търси метод за създаване на по-балансирани търговски връзки с Китай и обмисля налагането на наказания против Пекин поради натиска върху задгранични компании, които са принудени да трансферират интелектуалната си благосъстоятелност в страната, с цел да могат да продължат бизнеса си там.

 От неговата администрация обявиха, че Съединени американски щати са създали неточност, когато са подкрепили участието на Китай в Световната комерсиална организация през 2001 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР