Китай настига САЩ като най-влиятелната страна в Азиатко-тихоокеанския регион. До

...
Китай настига САЩ като най-влиятелната страна в Азиатко-тихоокеанския регион. До
Коментари Харесай

Коя страна има най-голямо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион?

Китай настига Съединени американски щати като най-влиятелната страна в Азиатко-тихоокеанския район. До това умозаключение стигат от основания в Сидни, Австралия институт Lowy в тазгодишното си издание на показателя Asia Power Index, предава Блумбърг.

Макар че Съединени американски щати резервира мястото си на водеща суперсила в района, преднината й от 10 точки пред Китай от преди две години към този момент е намаляла на половина, се споделя в отчета на Lowy, които подрежда 26 страни и територии в района по-влияние.

Съединени американски щати са „ изгубили авторитет “ поради неприятната си реакция към пандемията, множеството търговски спорове, в които президента Доналд Тръмп въвлече страната, както и отдръпването й от редица интернационалните организации и покупко-продажби, измежду които Световната здравна организация и Парижкото съглашение за климата, споделя Хърв Лемахю, които управлява проучването.

„ Пандемията промени всичко. Тя сътвори двоен проблем за Съединени американски щати. ОТ една страна е неприятният отговор на рецесията с COVID-19, който се отрази отрицателно на репутацията на Америка. От друга е обстоятелството, че страната ще се нуждае от няколко години, с цел да се възвърне от икономическите вреди, нанесени от пандемията ”, разяснява той.

Според института американската стопанска система може да се върне на равнищата от преди рецесията едвам през 2024 година Китай, от своя страна, единствената огромна стопанска система, която се чака да се възвърне през 2020 година Това може да даден на Пекин съществено преимущество в района през идващото десетилетие.

Китай остава твърдо на втора позиция в показателя за трета поредна година макар „ значимият спад “ на дипломатическото въздействие на страната на фона обвиняванията за прикриване на информация за COVID-19, който бе регистриран първо в град Ухан.

 Потенциален втори президентски мандат на Доналд Тръмп би затвърдил актуалната наклонност, споделят от института. За Пекин обаче ще бъде мъчно да размени Съединени американски щати и да се трансформира в неоспорим хегемон в района.

„ Смятам, че е по-вероятно Китай да се изравни със Съединени американски щати и може би в края на десетилетието да заеме първата позиция. Тази преднина обаче няма да е огромна “, споделя Лемахю.

„ Азия ще се научи да се оправя без Съединени американски щати, в случай че Тръмп завоюва втори манда. Ако обаче спечелилият е Джо Байдън, мисля че Азия ще бъде доста по-склонна да прави бизнес със Съединените щати “, прибавя той.

Индия, която заема четвърта позиция в показателя след Япония, е изправена пред тежки загуби на евентуален стопански напредък и на стратегически позиции по отношение на Пекин. Lowy предвижда, че Индия ще доближи едвам 40% от икономическата продукция на Китай до 2030 година, като предходната година прогнозата бе за постигане на 50% от китайската продукция.

„ Пандемията несъмнено забавя упоритостите на Индия да се трансформира във велика мощ в района “, споделя Лемахю.

Като цяло азиатската стопанска система, която се очакваше тази година да задмине стопанската система на останалата част от света, е изправена пред „ съвършена стихия от здравни, стопански и стратегически провокации “, се споделя в отчета на Lowy.

Поставената на трета позиция Япония е разказана в отчета като „ умна мощ “, употребяваща лимитирани запаси за практикуване на широкообхватно въздействие върху района.

Топ 10 допълват Русия, Австралия, Южна Корея, Сингапур, Тайланд и Малайзия.

Тайван, който се подрежда на 14-та позиция, е измежду малко страни, подобрили резултата си през тази година, дружно с Австралия и Виетнам.

Докладът Asia Power Index на института Lowy може да видите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР